Home » Ljekovite biljke iz prirode za ženske probleme
Ishrana i zdravlje

Ljekovite biljke iz prirode za ženske probleme

Postoji mnogo čajeva koji se tradicionalno koriste za podršku ženskom reproduktivnom sustavu i ublažavanje ginekoloških problema. Ljekovito bilje može pomoći u prevenciji i upravljanju zdravstvenim komplikacijama koje doživljavaju mnoge žene, uključujući menstruaciju, menopauzu, infekcije mokraćnog sustava, trudnoću i osteoporozu.

Evo nekoliko čajeva koji se mogu koristiti za podršku ženskom reproduktivnom sustavu:

  • Kopriva čaj-se tradicionalno koristi za pomoć u regulaciji menstrualnog ciklusa, ublažavanju bolnih menstruacija i simptoma menopauze. Također može pomoći u poboljšanju razine estrogena u tijelu.
  • Kamilica čaj-ima umirujući učinak i može pomoći u ublažavanju bolova i grčeva tokom menstruacije. Također se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a i menopauze.
  • Đumbir čaj- ima protuupalna svojstva i može pomoći u ublažavanju bolova u donjem dijelu trbuha tijekom menstruacije. Također se koristi za poboljšanje cirkulacije i regulaciju hormona.
  • Čaj od lista maline-se tradicionalno koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva i bolova. Također se koristi za pripremu tijela za porod i za poticanje proizvodnje mlijeka tijekom dojenja.
  • Vrkuta- se najčešće koristi za poboljšanje zdravlja žena i regulaciju menstrualnog ciklusa. Također se može koristiti za smanjenje krvarenja tijekom menstruacije, ublažavanje menstrualnih grčeva i simptoma menopauze. Vrkuta također može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, kao što su nesanica, glavobolje, nervoza i anksioznost.
  • Rusomača- regulira menstrualni ciklus, smanjuje i zaustavlja menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice te ih obnavlja (vraća spuštenu i oslabljenu maternicu u prirodan položaj nakon porođaja i kod starijih žena), pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika; ublažava tegobe klimakterija i menopauze, regulira visoki i niski krvni tlak.
  • Macina trava -se od davnina koristi za lečenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje muke žena koje su davno očajavale jer nisu mogle da postanu majke. Ona normalizuje lučenje polnih hormona i uravnotežuje hormonalni ciklus, što je preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.
  • Čaj od nevena se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih devojaka ili žena u klimaksu. Neven, hajdučku travu i koprivu zajedno treba da koriste žene koje imaju cistične promene na jajniku i sve one koje su sklone ginekološkim problemima.

Važno je napomenuti da se neke biljke i čajevi ne preporučuju tijekom trudnoće ili dojenja. Također, biljni čajevi ne bi trebali zamijeniti redovite preglede kod ginekologa i potrebne medicinske tretmane

 

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!