Home » Ljekovitost biljke čuvarkuće i prirodni preparat za mnoge zdravstvene probleme
Zdrave namirnice

Ljekovitost biljke čuvarkuće i prirodni preparat za mnoge zdravstvene probleme

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je biljka koja se može naći u prirodi u Europi, Aziji i Africi, ali se često uzgaja kao ukrasna biljka u vrtovima i na prozorskim daskama u našim krajevima. Također je poznata po svojim ljekovitim svojstvima.

Sadrži neke aktivne tvari kao što su flavonoidi, tanini, saponini i druge tvari koje mogu imati korisne učinke na zdravlje. Flavonoidi su antioksidansi koji štite stanice od oksidativnog stresa i pomažu u borbi protiv upala. Tanini također imaju antioksidativna svojstva, ali se često koriste i kao adstringenti, što znači da mogu pomoći u sužavanju krvnih žila i ublažavanju upala. Saponini su tvari koje se koriste u tradicionalnoj medicini zbog njihovih antifungalnih, antivirusnih i antiinflamatornih svojstava. Osim ovih aktivnih tvari, čuvarkuća sadrži i manje količine vitamina i minerala kao što su vitamin C, kalcij, magnezij i željezo.

Koristi čuvarkuće za naše zdravlje:

 • Pomoć kod rana i opeklina – gel koji se nalazi u listovima čuvarkuće ima umirujuće i protuupalno djelovanje te se tradicionalno koristi za liječenje rana, opeklina i drugih manjih ozljeda.
 • Pomoć kod kožnih problema- koristi se kao prirodni lijek za kožne probleme poput akni, ekcema i psorijaze. Gel koji se nalazi u listovima biljke može pomoći u smirivanju upale i iritacije te hidratizirati suhu kožu.U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pjega
 • Pomoć kod probavnih problema – smiruje probavne problema poput želučanih tegoba, grčeva i nadutosti.
 • Pomoć kod krvarenja – čuvarkuća se tradicionalno koristi za zaustavljanje manjih krvarenja, poput onih iz posjekotina.
 • Pomoć kod respiratornih problema – tradicionalno koristi za liječenje respiratornih problema poput kašlja, bronhitisa i astme.
 • Uhobolja-mesnati listići puni su soka kojim se od davnina liječi uhobolja, tako da se iz lista iscijedi 2-3 kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tekućinu u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tekućina iscuri van iz uha.

Čuvarkuća se obično ne koristi u prehrani, ali se može koristiti u obliku gela ili čaja za liječenje različitih zdravstvenih problema.

Recepta za izradu gela od čuvarkuće:

Potrebni sastojci:

 • nekoliko listova čuvarkuće
 • 1 kašika aloe vera gela
 • 1 kašika meda

Priprema:

 • Uklonite vanjske listove čuvarkuće i operite unutarnje listove pod tekućom vodom.
 • Listove stavite u blender ili sjeckalicu i izmiksajte dok ne dobijete kašu. Dodajte kašiku aloe vera gela i kašiku meda u kašu i izmiješajte dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu stavite u staklenu posudu i držite u hladnjaku.

Gel od čuvarkuće se može nanijeti na kožu kako bi se umirila iritacija, ublažila upala, hidratizirala koža i ubrzao proces zacjeljivanja rana i opeklina.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!