Home » Minerali neophodni našem organizmu
Ishrana i zdravlje

Minerali neophodni našem organizmu

Minerali su esencijalni nutrijenti koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Oni su uključeni u mnoge biološke procese u tijelu i nužni su za pravilno funkcioniranje organa, enzima, hormona i metabolizma. Minerali, poput kalcija, fosfora i magnezija, ključni su za izgradnju i održavanje zdravih kostiju i zuba. Oni čine strukturu kostiju i igraju važnu ulogu u održavanju njihove čvrstoće i integriteta.

Uključujući natrij, kalij, klorid i kalcij, igraju važnu ulogu u regulaciji ravnoteže elektrolita i kontroliranju funkcija stanica i tkiva. Oni sudjeluju u provođenju živčanih impulsa, kontrakciji mišića, regulaciji krvnog tlaka i održavanju ravnoteže tekućina u tijelu.

Neke minerale, poput željeza, cinka i bakra, tijelo koristi za stvaranje enzima koji su ključni za metabolizam hranjivih tvari. Oni pomažu u razgradnji hrane, proizvodnji energije, sintezi proteina i transportu kisika u tijelu.

Određeni minerali, poput cinka, selena i željeza, ključni su za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Oni podržavaju pravilan rad imunološkog sustava, pomažući u borbi protiv infekcija i održavanju općeg zdravlja.

Minerali poput selena, cinka i mangana imaju antioksidativna svojstva. Oni pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, štetnih molekula koje mogu oštetiti stanice i tkiva te su povezane s razvojem bolesti poput karcinoma, srčanih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja.

Važno je održavati uravnoteženu prehranu koja sadrži raznolike izvore minerala kako bismo osigurali njihov adekvatan unos i podržali optimalno zdravlje.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!