Home » Mlijeko i mliječni proizvodi namirnice bogate vitaminima i mineralima
Zdrave namirnice

Mlijeko i mliječni proizvodi namirnice bogate vitaminima i mineralima

Mlijeko i mliječni proizvodi su bogati hranjivim tvarima koje su važne za održavanje dobrog zdravlja. Mlijeko i mliječni proizvodi nalaze se na istoj razini piramide kao meso, riba i jaja, s tim da je preporuka konzumirati dva do tri mliječna obroka dnevno.  Danas industrija mlijeka i mliječnih proizvoda upoznaje potrošače s novom generacijom proizvoda koja imaju višu nutritivnu vrijednost nego konvencionalna hrana.

U današnje vrijeme susrećemo se s mlijekom obogaćenim kalcijem, vitaminima, vlaknima, biljnim sterolima te omega-3 masnim kiselinama. Pristupačna su nam i mlijeka bez laktoze te s višim ili nižim udjelom mliječne masti. Valja napomenuti da se konzumiranjem mlijeka s nižim udjelom masti ne gube vrijedni sastojci koje sadrži.

U sastav mlijeka ulaze proteini, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi. Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. Najzastupljeniji minerali u mlijeku – kalcij i fosfor – potrebni su u velikim količinama dojenčadi i djeci tijekom rasta za formiranje kosti i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi za postizanje vršne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Ovo su neke od prednosti koje mlijeko i mliječni proizvodi mogu pružiti za zdravlje:

  • Bogati su kalcijem: mlijeko i mliječni proizvodi su najbolji izvori kalcija, minerala koji je važan za izgradnju i održavanje zdravih kostiju.
  • Dobar izvor proteina: mlijeko i mliječni proizvodi su dobar izvor bjelančevina, koji su ključni za izgradnju mišića i održavanje zdravog tijela.
  • Sadrže vitamine i minerale: mlijeko i mliječni proizvodi sadrže vitamine A, D i B12, kao i minerale poput selena, cinka i fosfora.
  • Mogu pomoći u mršavljenju: istraživanja su pokazala da konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda može pomoći u gubitku težine i održavanju zdrave tjelesne mase.
  • Mogu poboljšati zdravlje zuba: kalcij i fosfor u mlijeku mogu pomoći u očuvanju zdravlja zuba.

Unos mlijeka i mliječnih proizvoda može se razlikovati ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti, zdravstvenom stanju i prehrambenim navikama pojedinca. Međutim, preporučuje se da odrasli konzumiraju oko tri šolje (oko 720 ml) mlijeka ili mliječnih proizvoda dnevno kako bi osigurali adekvatan unos kalcija i drugih hranjivih tvari.

Djeca i adolescenti trebaju konzumirati više mlijeka i mliječnih proizvoda kako bi podržali rast i razvoj kostiju i mišića. Preporučuje se da djeca u dobi od 2 do 8 godina konzumiraju najmanje dvije šolje (oko 480 ml) mlijeka ili mliječnih proizvoda dnevno, dok adolescenti trebaju konzumirati tri do četiri šolje (oko 720-960 ml) dnevno.

Važno je napomenuti da neki ljudi ne podnose dobro mlijeko i mliječne proizvode, što može biti posljedica intolerancije na laktozu ili alergije na proteine ​​mlijeka. Stoga, ako primijetite simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti ili osipa nakon konzumiranja mlijeka ili mliječnih proizvoda, obratite se svom liječniku.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!