Home » Morska sol kao najstariji prirodni mineral i njena korist u našem životu
Ishrana i zdravlje

Morska sol kao najstariji prirodni mineral i njena korist u našem životu

Morska sol je sol dobivena isparavanjem morske vode, a sadrži različite minerale poput magnezija, kalija i kalcija, što je razlikuje od obične kuhinjske soli koja je gotovo čisti natrijev klorid. Iako morska sol sadrži neke minerale koji mogu biti korisni za tijelo, istovremeno sadrži i natrij, koji može negativno utjecati na zdravlje ako se konzumira u velikim količinama. Prekomjerni unos natrija može povećati rizik od povišenog krvnog tlaka, srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

Ako želite koristiti morsku sol u svojoj prehrani, važno je umjereno konzumirati sol općenito i slijediti smjernice za dnevni unos natrija. Preporučuje se unositi manje od 2,3 grama natrija dnevno, a ljudi koji imaju povećan rizik od srčanih bolesti trebaju ograničiti unos na manje od 1,5 grama natrija dnevno.

Morska sol sadrži i druge minerale i elemente, poput magnezija, kalcija, kalija, željeza, joda, bakra i drugih. Kao sastojak u kozmetici često se koristi u kozmetičkim proizvodima, poput pilinga za tijelo, maski za lice, sapuna, šampona i slično.

Navest ćemo neke primjene morske soli u svrhu održavanja zdravlja:

  • Inhaliranje pomoću morske soli-inhaliranje pomoću pare koja sadrži morsku sol može pomoći u otvaranju dišnih puteva, ublažavanju simptoma astme, bronhitisa i drugih respiratornih problema.
  • Morska sol za liječenje kožnih problema-kupke s morskom soli mogu pomoći u liječenju nekih kožnih problema poput psorijaze, dermatitisa i ekcema.
  • Morska sol kao pomoć kod prehlade i gripe-neke osobe koriste morsku sol kao pomoć u liječenju prehlade i gripe. Može se koristiti kao gargara za ublažavanje simptoma boli u grlu.
  • Morska sol za opuštanje mišića-kupke s morskom soli mogu pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju bolova u zglobovima.
  • Morska sol kao dodatak prehrani-morska sol se može koristiti kao zdravija alternativa običnoj kuhinjskoj soli, ali je važno ograničiti ukupni unos soli u skladu s preporukama stručnjaka za prehranu.
  • Sol ublažava bol i oteklinu kod uboda insekata. Navlažite mjesto uboda i prekrijte ga solju, ili namačite ubodeno mjesto u slanoj vodi.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!