Home » Možemo li se hraniti zdravo bez da nam to uništi budžet?
Ishrana i zdravlje

Možemo li se hraniti zdravo bez da nam to uništi budžet?

Hrana je osnovna potreba svakog čovjeka, ali ponekad se može činiti da je teško jesti zdravo i uravnoteženo bez da to uništi vaš budžet. Zdrava prehrana ne mora biti skupa, a evo nekoliko savjeta kako se hraniti zdravo bez da vam to isprazni novčanik.

Planirajte svoje obroke

Planiranje obroka može vam uštedjeti novac jer ćete znati točno što kupujete i koliko vam to košta. Također ćete biti manje skloni kupovati hranu koja vam nije potrebna ili koja će se kasnije pokvariti. Na taj način možete optimizirati kupovinu prehrambenih namirnica i povećati šanse da će vam novac potrošen na hranu biti dobro iskorišten.

Kupujte sezonsko i lokalno

Voće i povrće koje je sezonski dostupno obično je jeftinije i bolje kvalitete, jer ne mora putovati velike udaljenosti. Kupovina sezonskog voća i povrća također može biti održivija za okoliš, jer manje putovanja i prerade u proizvodnji znače manje štetnih emisija CO2. U Bosni i Hercegovini imate razne lokalne tržnice, gdje možete naći svježe voće i povrće po povoljnim cijenama.

Koristite jeftinije proteine

Proteini su važan dio zdrave prehrane, ali meso može biti skupo. Razmislite o korištenju jeftinijih izvora proteina, poput jaja, mahunarki i orašastih plodova. Osim toga, grah, leća i slanutak su jeftiniji i često dostupni u BiH.

Kupujte u većim količinama

Kupovina u većim količinama može vam uštedjeti novac, posebno kada je riječ o suhim namirnicama poput riže, tjestenine i žitarica. Potražite trgovine u kojima su ove namirnice dostupne u većim pakiranjima, kako biste smanjili troškove.

Smanjite troškove prerađene hrane

Prerađena hrana je obično skuplja i manje nutritivno bogata od svježe hrane. Pokušajte izbjegavati prerađene namirnice poput slatkiša, čipsa i grickalica, jer ćete uštedjeti novac i poboljšati svoju prehranu

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!