Home » Mršavljenje i zdrava ishrana
Ishrana i zdravlje

Mršavljenje i zdrava ishrana

Sigurno ste čuli izraz “jedi manje, vježbaj više” kada je u pitanju mršavljenje. Ali kada je u pitanju zdrava ishrana i gubitak kilograma, to nije baš tako jednostavno. Mnogi ljudi pribjegavaju restrikcijama u ishrani, drastično smanjujući unos hrane u nadi da će izgubiti kilograme, ali ova metoda može biti štetna za vaše zdravlje.

Dobra vijest je da ne morate gladovati da biste izgubili kilograme. Ključ je u tome da jedete zdrave namirnice koje vam daju dovoljno hranjivih tvari i istovremeno pomažu u gubitku kilograma.

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe je da počnete jesti namirnice bogate vlaknima. Vlakna su hranjive tvari koje su važne za probavu, a također će vam pomoći da se osjećate siti nakon jela, što znači da ćete manje jesti. Namirnice bogate vlaknima uključuju cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke, povrće i voće.

Izbjegavajte prerađenu hranu koja je obično bogata mastima, solima i šećerom. Ove namirnice su pune praznih kalorija koje nemaju hranjivu vrijednost i mogu dovesti do nakupljanja kilograma.

Također se preporučuje da jedete manje, ali češće obroke tijekom dana. Ovo će pomoći da se izbjegne osjećaj gladi i prejedanja. Pokušajte jesti pet manjih obroka dnevno umjesto tri velika obroka.

Kada se radi o pićima, izbjegavajte zaslađene sokove i gazirana pića te pijte dovoljno vode. Voda će vam pomoći da ostanete hidratizirani, a također će vam pomoći da se osjećate siti.

Kada jedete vani ili kupujete hranu, pažljivo čitajte deklaracije na namirnicama. Uvijek provjeravajte nutritivne vrijednosti i sastav hrane kako biste bili sigurni da jedete zdravu hranu koja će vam pomoći u gubitku kilograma.

Ukratko, mršavljenje ne mora biti teško i ne morate se odreći hrane da biste izgubili kilograme. Ključ je u tome da jedete zdrave namirnice koje su bogate hranjivim tvarima i izbjegavajte prerađenu hranu i hranu s visokim udjelom šećera i masti.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!