Home » Najopasniji emulgatori u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo
Ishrana i zdravlje

Najopasniji emulgatori u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo

Još od davnina, hrani se pridodaju raznorazni dodaci da bi se postigao bolji ukus, ljepši izgled, bolji miris, duža trajnost i sl. Razvojem tehnologije u proizvodnji hrane porastao je i broj emulgatora (aditiva) čijim se korištenjem postižu tražena svojstva hrane i ostvaruju bolji rezultati u proizvodnji.

Emulgatori su aditivi koji se često koriste u proizvodnji hrane kako bi se postigao stabilan spoj dviju nemiješajućih se tekućina, poput vode i ulja. Također se dodaju u namirnice kako bi se poboljšala tekstura, gustoća, stabilnost i trajnost. Mogu se koristiti u širokom rasponu namirnica, uključujući kreme, umake, sireve, margarine, kekse, sladoled i mnoge druge.

Neke studije su pokazale da konzumacija hrane koja sadrži emulgatore može utjecati na crijevnu mikrofloru i povećati rizik od upalnih bolesti crijeva.  Također se povezuju s nekim drugim zdravstvenim problemima, poput pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ali ove veze su još uvijek predmet rasprave i daljnjih istraživanja.

Vrlo je važno pažljivo čitati etikete namirnica i izbjegavati one koje sadrže velike količine aditiva. Domaće tržište je po tom pitanju je sve propise uskladilo sa standardima EU i redovno prati liste zabranjenih i dozvoljenih emulgatora.

Postoje neki emulgatori koji su povezani s potencijalno štetnim učincima na zdravlje, a koji su strogo regulirani u mnogim zemljama. Neke od ovih emulgatora su:

  • Polisorbat 80 – ovaj emulgator se često koristi u sladoledima, kremama i drugim proizvodima kako bi se poboljšala tekstura. Neke studije su povezale polisorbat 80 s povećanim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva i karcinoma.
  • Karboksimetilceluloza (CMC) – ovaj emulgator se često koristi u hrani kao zgušnjivač i stabilizator. Istraživanja su pokazala da CMC može smanjiti apsorpciju hranjivih tvari i povećati rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva.
  • Natrijev nitrit – ovaj emulgator se često koristi u mesnim proizvodima kao konzervans i za poboljšanje boje. Prekomjerna konzumacija natrijevog nitrita može povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva i drugih oblika raka.
  • Mono i digliceridi – ovi emulgatori se često koriste u pekarskim proizvodima kako bi se poboljšala tekstura i produžila trajnost. Neki izvori tvrde da konzumacija mono i diglicerida može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Jasno je da su aditivi danas u prehrambenoj industriji nezaobilazni. Oni čine hranu primamljivijom , dugotrajnijom, izazivaju u nama iznimnu želju za njenim unosom. Gotovo je nezamislivo na koje bismo sve namirnice morali zaboraviti da aditiva kojim slučajem nema.

Ono što možemo je educirati se o onim najštetnijim i probati ih izbjeći kada je to moguće. Upozorenja se posebice odnose na one najosjetljivije, djecu i pripadnike starije dobne skupine.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!