Home » Osam namirnica koje su ključne za zdravlje srca i krvnih žila
Zdrave namirnice

Osam namirnica koje su ključne za zdravlje srca i krvnih žila

Zdravlje srca i krvnih žila ključno je za održavanje cjelokupnog zdravlja. Prehrana koju jedemo igra važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Postoje određene namirnice koje su posebno korisne za srce i krvne žile.

Losos – riba poput lososa bogata je omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju upala u tijelu i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Orašasti plodovi – orasi, bademi, lješnjaci i pistacije bogati su nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima koji su korisni za smanjenje kolesterola i rizika od srčanih bolesti.

Tamna čokolada – tamna čokolada s visokim udjelom kakaa može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Zeleno lisnato povrće – zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Voće – voće poput jagoda, borovnica, naranči i jabuka bogato je vlaknima, vitaminima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Integralne žitarice – integralne žitarice poput smeđe riže, kvinoje i ječma bogate su vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Maslinovo ulje – maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama koje mogu pomoći u smanjenju kolesterola i rizika od srčanih bolesti.

Češnjak – češnjak je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka i rizika od srčanih bolesti.

Kombinacija ovih namirnica u prehrani može pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih žila. Treba istaknuti da je važno izbjegavati hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama i transmasnim kiselinama koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Redovito vježbanje, izbjegavanje pušenja i održavanje zdrave tjelesne mase također su ključni faktori za održavanje zdravlja srca i krvnih žila.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!