Home » Pet namirnica koje poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost
Ishrana i zdravlje

Pet namirnica koje poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost

Problemi s probavom i nadutost mogu biti vrlo neugodni i ometajući za vaš svakodnevni život. Srećom, postoje određene namirnice koje mogu poboljšati vašu probavu i smanjiti nadutost. U nastavku su navedene pet namirnica koje su korisne za probavu.

Kefir: Kefir je fermentirani mliječni proizvod koji sadrži probiotike – korisne bakterije koje mogu pomoći u poboljšanju probave. Probava se poboljšava jer se probiotici bave “lošim” bakterijama u crijevima, što dovodi do ravnoteže u crijevnoj mikrobioti. Osim toga, kefir je bogat kalcijem, vitaminom D i proteinima.

Jogurt: Jogurt je još jedan fermentirani mliječni proizvod koji sadrži probiotike. Isto kao i kefir, jogurt pomaže u poboljšanju probave i smanjenju nadutosti. Potražite jogurt s aktivnim kulturama kako biste dobili najviše koristi za probavu.

Đumbir: Đumbir je začin koji se često koristi u kuhinji i koji se pokazao korisnim za probavu. Sadrži prirodne antiupalne spojeve koji mogu smanjiti upale u crijevima i pomoći u olakšavanju probave. Možete ga koristiti kao začin u jelima, ili napraviti đumbirov čaj.

Ananas: Ananas sadrži enzim bromelain, koji može pomoći u probavi hrane. Ovaj enzim razgrađuje bjelančevine u hrani, što olakšava proces probave. Ananas također sadrži vlakna koja mogu pomoći u smanjenju nadutosti.

Cvekla: Cvekla je korisna za probavu jer sadrži vlakna i antioksidanse koji mogu pomoći u održavanju zdravlja crijeva. Također je bogata betainom, koji pomaže u smanjenju upale u crijevima i poboljšava probavu.

Ove namirnice nisu jedina rješenja za probleme s probavom i nadutošću, ali mogu biti korisni dodaci prehrani. Ako imate kronične probleme s probavom, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste utvrdili uzrok problema i dobili odgovarajuću terapiju.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!