Home » Poboljšajte svoje zdravlje jodom: Ključni mineral s vitalnom ulogom
Ishrana i zdravlje

Poboljšajte svoje zdravlje jodom: Ključni mineral s vitalnom ulogom

Jod je važan mineral koji je ključan za održavanje zdravlja, posebno funkcije štitnjače. Budući da tijelo ne može proizvesti jod, važno je osigurati dovoljan unos putem prehrane. Preporučeni dnevni unos joda varira ovisno o dobi, spolu i životnoj fazi osobe. Općenito, odraslima se preporučuje unositi oko 150 mikrograma joda dnevno.

Jod je neophodan za proizvodnju štitnjačnih hormona tiroksina (T4) i trijodotironina (T3). Ovi hormoni reguliraju metabolizam, rast i razvoj tijela, te imaju utjecaj na gotovo sve organske sisteme. Postoji povezanost između funkcije štitnjače, razine štitnjačnih hormona i raspoloženja. Adekvatan unos joda može podržati optimalno funkcioniranje štitnjače i doprinijeti stabilnosti raspoloženja.

Najbogatiji izvori joda su morska hrana i alge, poput morske trave i algi. Riba i plodovi mora, poput lososa, tuna, rakova i škampi, također su dobri izvori joda. Jod se također može nalaziti u mliječnim proizvodima, jajima i nekim vrstama voća i povrća, ali u manjim količinama kao što su jagode, krompir, špinata i krastavci.

Jodizirana sol je sol obogaćena jodom kako bi se spriječio nedostatak joda u prehrani. Mnoge zemlje u svijetu dodaju jod u sol kako bi osigurale adekvatan unos tog minerala. Korištenje jodizirane soli u kuhanju i pripremi hrane može biti koristan način osiguravanja potrebnog unosa joda.

Nedostatak joda može rezultirati smanjenom funkcijom štitnjače i razvojem bolesti poznate kao endemska gušavost. To može dovesti do problema s metabolizmom, rastom, razvojem mozga i reproduktivnim funkcijama. U trudnica i dojilja, nedostatak joda može imati ozbiljne posljedice za razvoj djeteta. Dovoljan unos joda u tim fazama života važan je za kognitivne funkcije, inteligenciju i motoričke sposobnosti djeteta.

Prekomjerni unos joda također može biti problematičan. Pretjerani unos joda može poremetiti funkciju štitnjače i dovesti do hipertireoze ili autoimunih stanja. Važno je održavati uravnoteženu prehranu koja sadrži dovoljno joda kako bi se osiguralo zdravlje štitnjače i općenito dobro zdravlje.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!