Home » Prirodna njega lica i maske koje možete sami napraviti kod kuće
Ishrana i zdravlje

Prirodna njega lica i maske koje možete sami napraviti kod kuće

Maske za lice su kozmetički proizvodi koji se nanose na lice radi njegove hidratacije, čišćenja ili pomlađivanja. One su obično napravljene od različitih sastojaka, kao što su gline, med, aloe vera, ulja, vitamini, voće ili povrće.

Postoje različite vrste maski za lice koje se koriste za različite svrhe. Na primjer, maske za lice od gline su dobre za čišćenje kože, dok su maske sa hijaluronskom kiselinom dobre za hidrataciju. Maske za lice sa vitaminom C su korisne za pomlađivanje kože i ublažavanje hiperpigmentacije, dok maske sa voćem i povrćem obično sadrže antioksidanse i enzime koji su korisni za održavanje zdravlja kože.

Prije nanošenja maske, lice bi trebalo očistiti i osušiti. Nakon toga, masku treba nanijeti ravnomjerno preko cijelog lica, izbjegavajući područje oko očiju i usta. Ostavite masku na licu 10 minuta, a zatim je isperite mlakom vodom. Nakon toga, nanesite hidratantnu kremu kako bi koža ostala hidratizirana i mekana.

Navest ćemo nekoliko prirodnih recepata koje možete sami napraviti kao masku za lice.

Maska za čišćenje lica od gline i jabučnog octa

Potrebni sastojci:

  • 1 kašika gline (bilo koja vrsta koja vam odgovara)
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1 kašika vode

Priprema:

  • U zdjelu pomiješajte 1 kašiku gline, 1 kašiku jabučnog octa i 1 kašiku vode. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku pastu.
  • Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Isperite masku mlakom vodom i osušite lice.

Ova maska će pomoći u čišćenju kože od nečistoća i viška masnoće, a idealna je za masnu kožu sklonu aknama.

Piling za čišćenje lica

Potrebni sastojci:

2 kašike zobenih pahuljica

1 kašika meda

1 kašika jogurta

Priprema:

  • U zdjelu stavite 2 kašike zobenih pahuljica i sameljite ih u fini prah u blender. Dodajte 1 kašiku meda i 1 kašiku jogurta te sve dobro promiješajte.
  • Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Isperite masku mlakom vodom i osušite lice.

Ova maska će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože i čišćenju pora, a idealna je za sve tipove kože. Zobena pahuljica djeluje kao blagi piling, med ima antibakterijska svojstva, a jogurt djeluje umirujuće na kožu.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!