Home » Prirodna sredstva protiv žgaravice
Ishrana i zdravlje

Prirodna sredstva protiv žgaravice

Žgaravica je neugodni osjećaj pečenja u grudima koji se javlja kad želučana kiselina prolazi u jednjak. Ako patite od ovog problema, znate koliko to može biti neugodno i bolno. Srećom, postoje prirodni načini kako se boriti protiv žgaravice, a evo nekih od njih:

Banane

Banane su sjajan prirodni lijek za žgaravicu jer sadrže prirodni antacid koji može neutralizirati kiselinu u želucu i smanjiti simptome žgaravice. Osim toga, banane su lagane za probaviti i prepune hranjivih tvari.

Aloe Vera

Ako imate biljku aloe vere, isprobajte njezin sok. Sok od aloe vere ima antiupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i boli koja dolazi s žgaravicom.

Đumbir

Đumbir je biljka koja se već dugo koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Osim što pomaže kod probavnih smetnji, poput mučnine i nadutosti, đumbir također može ublažiti simptome žgaravice. Napravite čaj od svježeg đumbira, dodajte ga u smoothie ili ga dodajte u svoja jela kako bi poboljšali probavu i smanjili žgaravicu.

Jabučni ocat

Kiselina koja se nalazi u jabučnom octu može pomoći u balansiranju kiselosti u vašem želucu i smanjiti simptome žgaravice. Jednostavno dodajte žlicu jabučnog octa u čašu vode i popijte prije jela.

Kurkuma

Kurkuma ima anti-upalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale želuca i jednjaka. Dodajte kurkumu u svoja jela ili napravite čaj od kurkume kako bi poboljšali probavu i smanjili žgaravicu.

Borovnice

Borovnice su sjajne za probavu jer sadrže visok udio vlakana, antioksidansa i protuupalnih spojeva koji mogu pomoći u smanjenju simptoma žgaravice.

Sladić

Sladić se tradicionalno koristi u Ayurvedi i kineskoj medicini za liječenje probavnih smetnji. On može pomoći u zaštiti sluznice želuca i jednjaka od štetnih učinaka želučane kiseline, što može smanjiti simptome žgaravice.

Postoje mnoga prirodna sredstva koja mogu pomoći u borbi protiv žgaravice. Ako patite od ovog problema, pokušajte neke od ovih savjeta i vidite koji vam najbolje odgovara. Međutim, važno je napomenuti da ako žgaravica traje duže vrijeme ili je posebno ozbiljna, svakako se trebate obratiti svom ljekaru kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i liječenje. Uz to, neki od ovih prirodnih lijekova mogu uzrokovati interakcije s lijekovima koje već uzimate, stoga uvijek provjerite s ljekarom prije uzimanja bilo kakvih novih suplemenata ili dodataka prehrani. Kombinacija pravilne prehrane, zdravih navika i prirodnih lijekova može pomoći u smanjenju simptoma žgaravice i poboljšati vaše opće zdravlje.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!