Home » Prirodna sredstva za smirenje
Zdravlje uma

Prirodna sredstva za smirenje

Svaka osoba povremeno osjeti stres i anksioznost, ali kada se ovo stanje događa redovno, može negativno utjecati na fizičko i mentalno zdravlje. Iako su farmaceutski lijekovi dostupni za liječenje ovih stanja, neki ljudi ipak radije koriste prirodna sredstva za smirenje.

Postoji nekoliko prirodnih sredstava za smirenje koja su proučavana u istraživanjima, a nabrojaćemo samo nekoliko:

Kamilica

Kamilica se tradicionalno koristi za smirenje i smanjenje stresa. Istraživanja su pokazala da kamilica može pomoći u smanjenju anksioznosti kod osoba s generaliziranim anksioznim poremećajem.

Lavanda

Lavanda je poznata po svom umirujućem djelovanju i često se koristi u aromaterapiji. Istraživanja su pokazala da lavanda može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Valerijana

Valerijana se tradicionalno koristi za smirenje i poboljšanje sna. Istraživanja su pokazala da valerijana može pomoći u smanjenju anksioznosti kod osoba s anksioznim poremećajem.

Ashwagandha

Ashwagandha je biljka koja se tradicionalno koristi u ayurvedskoj medicini za smanjenje stresa i anksioznosti. Istraživanja su pokazala da ashwagandha može pomoći u smanjenju razine kortizola, hormona stresa.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju tjeskobe.

Ova prirodna sredstva za smirenje nisu za svakoga. Prije nego što počnete koristiti bilo koji dodatak, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da neće utjecati na druge lijekove koje uzimate ili na zdravstveno stanje koje imate. Također, važno je imati na umu da prirodna sredstva za smirenje ne bi trebala zamijeniti terapiju propisanu od strane liječnika, već bi se trebala koristiti kao dodatna terapija..

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!