Home » Prirodni lijek za anksioznost: Kako valerijana može pomoći u smanjenju simptoma
Zdrave namirnice

Prirodni lijek za anksioznost: Kako valerijana može pomoći u smanjenju simptoma

Anksioznost je česta pojava u današnjem modernom svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, anksioznost utječe na oko 264 milijuna ljudi širom svijeta. Iako su farmaceutski lijekovi dostupni za liječenje anksioznosti, neki se okreću prirodnim sredstvima. Jedno od takvih prirodnih sredstava je valerijana.

Valerijana je biljka koja se tradicionalno koristi za smirenje i poboljšanje sna. Istraživanja su pokazala da valerijana može pomoći u smanjenju anksioznosti kod osoba s anksioznim poremećajem. Ova biljka se obično uzima u obliku kapsula, tableta ili tinkture.

Kako valerijana djeluje u tijelu?

Valerijana sadrži spojeve koji se zovu valepotriati, koji se vjeruje da pomažu u smanjenju anksioznosti. Također sadrži i spoj koji se zove kisela gama-aminomaslačna kiselina (GABA), koja igra važnu ulogu u regulaciji živčanog sustava. GABA može pomoći u smanjenju aktivnosti živčanog sustava i tako smanjiti osjećaj tjeskobe.

Valerijana također može pomoći u poboljšanju kvalitete sna kod osoba koje pate od anksioznosti. U jednom istraživanju koje je provedeno na 36 pacijenata s anksioznim poremećajem, uzimanje valerijane je dovelo do poboljšanja kvalitete sna u usporedbi s placebom.

Valerijana je također sigurna za upotrebu u kratkoročnom periodu. Međutim, dugotrajna upotreba valerijane može dovesti do neželjenih nuspojava kao što su glavobolje, mučnina i omaglica. Također, valerijana može interaktrirati s drugim lijekovima, pa se prije početka uzimanja valerijane uvijek savjetujte sa svojim ljekarom.

Uz pravilnu primjenu i stručni nadzor, valerijana može biti korisna prirodna opcija za smanjenje anksioznosti. Međutim, važno je imati na umu da valerijana ne bi trebala zamijeniti terapiju propisanu od strane liječnika, već bi se trebala koristiti kao dodatna terapija. Ako patite od anksioznosti, razgovarajte sa svojim liječnikom o najboljem tretmanu za vaše potrebe.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!