Home » Prirodnim preparatima u borbi protiv iscrpljujećeg kašlja
Zdrave namirnice

Prirodnim preparatima u borbi protiv iscrpljujećeg kašlja

Kada nastupi sezona gripa i prehlada koje su popraćene šmrcanjem, kihanjem i kašljem, često se susrećemo i sa kašljem koji pokušavamo riješiti na mnoge načine. Sluznice dišnog sustava je dodatno nadražena kad kašljemo što je neugodno, a ponekad i bolno. Kašalj može biti poprilično neugodan, iritantan i iscrpljujući zbog čega posežnemo za pastilama, sirupima protiv kašlja ili šumećim tabletama iz obližnje apoteke. Često se dešava da nam ti lijekovi ne djeluju.

Tada je vrijeme za prirodnim lijekovima. Ako se pitate gdje ih naći, najbolji preparati su oni koje same napravite. Jedon od takvih recepata je i nešto što su naše majke spremale.

Domaći preparat za smirivanje kašlja

Sastojci:

  • 250 g svježeg luka
  • 125 g meda
  • 1 manji komad đumbira

Priprema:

Narežite luk i dodajte med. Đumbir treba oguliti, oprati i narendati a zatim dodati u med.

Važno je da med prekrije sve sastojke pa prema potrebi stavite više meda nego što je to napisano. Možete i dodati sitno sjeckani bijeli luk.

Sve sastojke stavite u posudu(izbjegavajte aluminij), poklopite ga i pustite da vrije na laganoj vatri 20 minuta.

Kako sirup ne bi zagorio, promiješajte ga svakih par minuta, a nakon 20 minuta maknite s vatre.

Procijedite sirup.

Sirup uzimajte prema potrebi, ali ne češće od svakih pola sata. Za djecu mlađu od 10 godina dovoljna je jedna čajna kašika, a djecu stariju od 10 godina i odrasle dovoljna je jedna velika kašika.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!