Home » Propolis – Prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija
Zdrave namirnice

Propolis – Prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija

Propolis je smolasta tvar koju pčele proizvode kako bi zaštitile svoje košnice od bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama. Ova prirodna smjesa ima mnoge zdravstvene prednosti, posebno kada je riječ o jačanju imuniteta i borbi protiv infekcija.

Kada se koristi kao dodatak prehrani, može pomoći u održavanju jakog imunološkog sistema, koji je ključan za zaštitu organizma od raznih infekcija. Neki istraživači čak smatraju da je jedan od najjačih prirodnih imunostimulansa.

Propolis ima snažna antibakterijska, antivirusna i protuupalna svojstva, što ga čini korisnim u borbi protiv raznih infekcija. Studije su pokazale da može pomoći u liječenju infekcija usta i grla, kao što su upala sinusa, bronhitis, faringitis, gingivitis, stomatitis i druge.

Također, propolis može pomoći u smanjenju rizika od raznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, kancer i druge. Istraživanja su pokazala da može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Korištenje propolisa u svakodnevnoj prehrani može također pomoći u održavanju zdrave kože i ublažavanju simptoma alergija. Često se koristi u kozmetici zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih svojstava, a također se može koristiti u obliku kapi ili spreja za nos kako bi se olakšali simptomi alergije na polen.

Kod kojih bolesti pomaže propolis?

Infekcije uha i grla

Propolis ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva, što ga čini korisnim u borbi protiv infekcija uha i grla. Propolis se često koristi u obliku kapi ili spreja za nos kako bi se ublažili simptomi sinusitisa, bronhitisa, faringitisa, tonzilitisa i drugih infekcija.

Herpes

Propolis ima antivirusna svojstva koja ga čine korisnim u borbi protiv herpesa. Neki istraživači čak tvrde da propolis može biti jednako djelotvoran kao i standardni lijekovi za herpes.

Upale

Propolis ima snažna protuupalna svojstva koja ga čine korisnim u borbi protiv različitih upalnih stanja, kao što su artritis, upala crijeva, upala sinusa i drugi.

Rane i opekline

Propolis se često koristi u tretmanima rana i opeklina zbog svojih antibakterijskih i regenerativnih svojstava. Može pomoći u ublažavanju bolova, smanjenju upale i ubrzavanju procesa zacjeljivanja.

Kardiovaskularne bolesti

Propolis se također može koristiti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kao što su ateroskleroza, hipertenzija i srčani udar. Ima svojstva koja mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju rizika od nastanka krvnih ugrušaka i poboljšanju cirkulacije.

Uz sve navedeno, ima i antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti organizma od štetnih slobodnih radikala. Ovo je posebno važno u današnjem svijetu koji je prepun toksina i štetnih tvari.

Propolis je prirodni proizvod koji ima mnoge zdravstvene prednosti. Korištenje kao dodatka prehrani može pomoći u jačanju imuniteta, borbi protiv infekcija, smanjenju rizika od raznih bolesti, održavanju zdrave kože i ublažavanju simptoma alergija.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!