Home » Recept za smokve u maslinovom ulju kao preparat za mnoge zdravstvene probleme
Zdrave namirnice

Recept za smokve u maslinovom ulju kao preparat za mnoge zdravstvene probleme

Smokve i maslinovo ulje su dvije namirnice koje se često koriste u mediteranskoj kuhinji. Maslinovo ulje je poznato po svom zdravstvenom djelovanju, a koristi se kao sastojak u salatama, prženju hrane i raznim jelima. Smokve su voće koje se obično jede svježe ili osušeno, a također se može koristiti u raznim receptima kao sastojak u kolačima, umacima ili salatama.

Međutim, smokve i maslinovo ulje imaju mnoga zdravstvena svojstva koja mogu koristiti vašem tijelu.

Smokve su izvor vlakana, vitamina i minerala, poput kalija, magnezija i vitamina B6. Oni također sadrže antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala u tijelu i podržavaju zdravlje srca. Maslinovo ulje je također bogato antioksidansima i zdravim mononezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju kolesterola u krvi i podržavaju zdravlje srca.

Studije su pokazale da maslinovo ulje može smanjiti rizik od srčanih bolesti, povećati osjetljivost na inzulin i smanjiti upalu u tijelu. Smokve se također mogu koristiti za poboljšanje zdravlja probavnog sustava, smanjenje rizika od raka debelog crijeva i poboljšanje zdravlja kostiju.

Iskustva govore da kombinacija smokava i maslinovog ulja pomaže kod: neplodnosti, hemoroida, crijevnih oboljenja, slabokrvnosti, zatvora,visokog kolesterola, bronhitisa, astme itd.

Smokva spada u najzdravije namirnice daje energiju, snižava holesterol i štiti od stresa. Evo jedan veoma jednostavan recept, a koji će pomoći u mnogim vašim zdravstvenim problemima.

 

Potrebni sastojci:

  • 40 plodova suhih smokava
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • Stavite smokve u staklenu teglu i prelijte ih maslinovim uljem. Zatvorite poklopcem i ostavite u frižideru. Nakon 40 dana, možete konzumirati ovaj prirodni lijek.

Primjena:

  • Konzumirajte pola smokve i 1 kašičicu ulja od 5 do 10 minuta prije doručka. Konzumirajte dok se sadržaj cijele tegle ne završi. Ovaj tretman se može ponoviti 2-3 puta godišnje.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!