Home » Ricinusovo ulje eliksir za njegu kože i kose
Zdrave namirnice

Ricinusovo ulje eliksir za njegu kože i kose

Ricinusovo ulje je biljno ulje dobiveno iz sjemenki ricinusove biljke (Ricinus communis). Vrsta koja je široko rasprostranjena u tropskim područjima, a koristi se već stoljećima u razne svrhe. Često se koristi u medicinske svrhe. Može se koristiti kao laksativ jer ima blago nadražujuće djelovanje na crijeva. Također se koristi u nekim kozmetičkim proizvodima, posebno u proizvodima za njegu kose i kože, jer se vjeruje da potiče rast kose i hidratizira kožu.

Ricinusovo ulje se ponekad koristi lokalno za ublažavanje upala kože, kao što su akne, opekline, osipi ili dermatitis. Neki sastojci u ulju, poput ricinoleinske kiseline, imaju protuupalna svojstva.

Ima antimikrobna svojstva i koristiti se u borbi protiv nekih mikroorganizama. Ricinoleinska kiselina u ulju može imati blago antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Može se koristiti za umirivanje bolova i upala u mišićima i zglobovima. Da biste napravili oblogu, natopite gazu ili pamučnu tkaninu u ricinusovo ulje i nanesite je na bolno područje. Preko obloge možete staviti topli ručnik ili vrećicu s toplom vodom kako biste pojačali učinak. Ostavite oblogu da djeluje najmanje 30 minuta ili preko noći, a zatim je pažljivo uklonite i operite područje.

Obloge od ricinusovog ulja mogu se koristiti za smanjenje mišićnih grčeva, posebno u području trbuha. Natopite pamučnu tkaninu u ricinusovo ulje i nanesite je na trbuh. Pokrijte oblogu plastičnom folijom i stavite topli ručnik preko nje. Držite oblogu oko 30-60 minuta dok se grčevi ne smire.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!