Home » Ružmarin ljekovita biljka za poboljšanje apetita
Zdrave namirnice

Ružmarin ljekovita biljka za poboljšanje apetita

Ružmarin ljekovita biljka se često koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Osim svog prijatnog mirisa i okusa, ružmarin ima i određene zdravstvene koristi. Bogat je antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u tijelu. Ovi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja i smanjenju upala.

Neke studije su pokazale da konzumacija ružmarina može poboljšati kognitivne funkcije, poput pamćenja i koncentracije. Smatra se da određeni spojevi u ružmarinu mogu poboljšati protok krvi u mozgu i stimulirati živčane receptore. Ružmarin je bogat vitaminom C, vitamin A, vitamin B6, vitamin K, folnu kiselinu i riboflavin. Sadrži neke minerale kao što su kalcij, željezo, magnezij, kalij i mangan.

Ulje ružmarina ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu. To može biti korisno kod stanja poput artritisa ili upalnih bolesti kože.

Ružmarin se tradicionalno koristi za poboljšanje probave i ublažavanje gastrointestinalnih tegoba. Može pomoći u smanjenju nadutosti, poticanju apetita i olakšavanju probavnih smetnji.

Nekoliko istraživanja sugerira da ružmarin može imati antivirusne osobine i pomoći u borbi protiv određenih virusnih infekcija. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovo potvrdilo.

Važno je napomenuti da se ružmarin treba koristiti umjereno i da se mogu javiti nuspojave ako se konzumira u prevelikim količinama.

 

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!