Home » Sirup od borovih iglica djelotvoran lijek za disajne puteve
Ishrana i zdravlje

Sirup od borovih iglica djelotvoran lijek za disajne puteve

Sirup od borovih iglica se tradicionalno koristi kao prirodni lijek za kašalj i prehladu. Borove iglice su bogate vitaminom C i antioksidansima, što ih čini korisnim za jačanje imunološkog sistema. Sirup od borovih iglica pomaže kod problema dišnih puteva, hroničnog i suhog kašlja kao i respiratornih infekcija, upale grla, promuklosti, prehlade, bronhitisa.

Pogodan je za izbacivanje sekreta jer potiču iskašljavanje razgrađivanjem bronhijalnog sekreta, kao i jačanje imuniteta zbog visoke koncentracije vitamina C. Također sadrže vitamin A i karotenoide koji imaju antioksidantno djelovanje.

Za pripremu sirupa od borovih iglica, potrebne su vam svježe borove iglice i med. Prvo, operite borove iglice i dobro ih osušite. Zatim ih stavljamo u veliku staklenku, red borovih iglica, red meda. Zatvoriti staklenku poklopcem i ostaviti na osunčan prozor 40 dana. Povremeno protresti staklenku.

Kada prođe 40 dana sirup procijediti kroz gazu i ponovo staviti u staklenu teglu ili flašicu.

Med od borovih iglica možete koristiti svakodnevno, a preporučuje se u zimskim mjesecima uzimati 2-3 supene kašike  kao prevenciju od upale dišnih organa.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!