Home » Spirulina: Alga koja hrani i štiti vaše tijelo
Ishrana i zdravlje

Spirulina: Alga koja hrani i štiti vaše tijelo

Spirulina je plavo-zelena alga koja se često koristi kao dodatak prehrani zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Spirulina je izuzetno hranjiva i sadrži visok udio proteina, vitamina (uključujući vitamin B kompleks), minerala (poput željeza i magnezija) te antioksidansa kao što su beta-karoten i vitamin E.

Poznata je po svojim antioksidativnim svojstvima. Antioksidanti pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji su povezani s raznim bolestima poput upala, oksidativnog stresa i određenih oblika raka.

Spirulina može pomoći u jačanju imunološkog sistema. Neki istraživači sugeriraju da njeni sastojci mogu poboljšati aktivnost i proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su ključne za obranu organizma od infekcija. Zahvaljujući visokom udjelu proteina, vitamina B kompleksa i minerala poput željeza, spirulina može pružiti podršku povećanju energije i smanjenju umora.

Spirulina može imati protuupalne učinke. Nekoliko studija sugerira da njeni sastojci mogu pomoći u smanjenju upalnih markera u tijelu, što je važno za prevenciju i ublažavanje upalnih bolesti poput artritisa. Ima sposobnost vezivanja i uklanjanja teških metala iz tijela, kao što su živa i arsen. To može biti korisno za osobe koje su izložene visokim razinama tih metala.

Važno je napomenuti da, iako spirulina ima potencijalne koristi za zdravlje, treba se konzumirati s oprezom. Osobe s autoimunim bolestima, fenilketonurijom ili nekim drugim zdravstvenim stanjima trebaju se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja dodataka spiruline. Također je važno odabrati kvalitetne proizvode i pridržavati se preporučenih doza.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!