Home » Šta je alergija na polen i koji su prirodni lijekovi koji ublažavaju simptome
Ishrana i zdravlje

Šta je alergija na polen i koji su prirodni lijekovi koji ublažavaju simptome

Alergija na polen predstavlja jedan od najčešćih oblika alergijskih reakcija. Ona se javlja kada imunološki sistem organizma reaguje na polen kao na stranu supstancu, što dovodi do raznih simptoma, kao što su kihanje, curenje iz nosa, svrab očiju i grla, i slično.

Polen je sitan prašnički materijal koji se nalazi u biljkama, a njegova osnovna funkcija je da se prenese sa cvijeta na cvijet radi oprašivanja. Međutim, kod nekih ljudi, polen izaziva alergijsku reakciju, koja može biti veoma neugodna.

Simptomi alergije na polen uključuju kihanje, curenje iz nosa, svrab i crvenilo očiju, svrab u grlu, kašalj i slično. Ovi simptomi mogu biti veoma neugodni i uticati na kvalitet života osobe.

Alergija na polen – prirodni lijekovi

Postoje razni prirodni lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije na polen. Jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova je med, koji ima protuupalna svojstva i može pomoći u ublažavanju simptoma alergije. Također, neki biljni čajevi, kao što su kamilica, nana ili đumbir, mogu pomoći u smanjenju upale i olakšavanju simptoma alergije.

Osim toga, postoji i nekoliko namirnica koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije na polen. Primjerice, hrana bogata vitaminom C, kao što su citrusi, jagode ili paprike, može pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju upale. Također, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos ili orašasti plodovi, može pomoći u smanjenju upale i olakšavanju simptoma.

Važno je napomenuti da se prirodni lijekovi ne bi smjeli koristiti kao zamjena za terapiju koju je propisao ljekar. Ako imate alergiju na polen, svakako se posavjetujte sa svojim ljekarom kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!