Home » Šta je glikemijski index?
Ishrana i zdravlje

Šta je glikemijski index?

Glikemijski index (GI) je mjera koja se koristi za procjenu brzine kojom se ugljikohidrati iz hrane apsorbiraju i povećavaju nivo šećera u krvi. GI se mjeri na skali od 0 do 100, pri čemu čisto glukozni šećer ima najviši GI od 100.

Hrana s niskim GI (manje od 55) se smatra sporim ugljikohidratima jer se polako apsorbiraju i ne povećavaju nivo šećera u krvi u velikoj mjeri, dok se hrana s visokim GI (iznad 70) smatra brzim ugljikohidratima jer se brzo apsorbiraju i dramatično povećavaju nivo šećera u krvi.

Primjena GI-a može biti korisna za osobe s dijabetesom jer im omogućava da prilagode ishranu tako da se održava stabilan nivo šećera u krvi. Takođe, prehrana sa niskim GI može pomoći u kontroli tjelesne težine jer hrana sa sporim ugljikohidratima daje osjećaj sitosti na duže vrijeme.

Neki faktori koji utiču na GI hrane uključuju nivo obrade hrane (ugljikohidrati u obrađenoj hrani se brže apsorbiraju nego u neobrađenoj), količinu vlakana u hrani (hrana bogata vlaknima ima niži GI) i količinu masti i proteina u obroku (masti i proteini usporavaju apsorpciju ugljikohidrata).

Međutim, važno je napomenuti da GI nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir prilikom planiranja ishrane. Drugi faktori, kao što su ukupan unos kalorija, nutritivni sadržaj hrane i veličina obroka, takođe su važni za zdravu ishranu.

Ukratko, glikemijski index je mera brzine kojom se ugljikohidrati iz hrane apsorbiraju i povećavaju nivo šećera u krvi. Prehrana sa niskim GI može biti korisna za osobe s dijabetesom i za kontrolu tjelesne težine. Međutim, GI nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir prilikom planiranja ishrane.

Pogledajte i naš članak: Namirnice s niskim glikemijskim indeksom

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!