Home » Šta je hipoglikemija?
Ishrana i zdravlje

Šta je hipoglikemija?

Hipoglikemija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje niskog nivoa šećera u krvi. Kada nivo glukoze u krvi padne ispod normalnih vrijednosti, tijelo ne dobija dovoljno energije za normalno funkcionisanje, što može dovesti do različitih simptoma i stanja.

Simptomi hipoglikemije mogu uključivati glavobolju, umor, vrtoglavicu, drhtavicu, ubrzan puls, znojenje, tjeskobu, poremećaj vida i poteškoće u koncentraciji. U ozbiljnijim slučajevima, hipoglikemija može uzrokovati gubitak svijesti ili epileptičke napade.

Hipoglikemija može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući nedovoljan unos hrane ili nepravilan raspored obroka, povećanu tjelesnu aktivnost, prekomjerno korištenje alkohola, neke lijekove ili neke medicinske probleme kao što su dijabetes, insuficijencija jetre ili poremećaji endokrinog sistema.

Liječenje hipoglikemije obično uključuje unos hrane koja sadrži visok nivo šećera, poput voća, slatkiša ili sokova, kako bi se brzo podigao nivo šećera u krvi. U nekim slučajevima, ljekar može propisati lijekove ili insulinske injekcije da bi se regulisao nivo šećera u krvi.

Ako primijetite bilo kakve simptome hipoglikemije, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć kako bi se spriječile ozbiljne posljedice. Uvijek je važno pratiti svoj nivo šećera u krvi ako ste dijabetičar ili imate druge zdravstvene probleme koji mogu uticati na nivo šećera u krvi.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!