Home » Šta je inzulinska rezistencija?
Ishrana i zdravlje

Šta je inzulinska rezistencija?

Inzulinska rezistencija (IR) je stanje u kojem tijelo ne reaguje adekvatno na inzulin koji proizvodi gušterača. Inzulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi, a njegova glavna funkcija je da omogući ulazak glukoze u stanice tijela kako bi se koristila za energiju.

Kada postoji inzulinska rezistencija, stanice tijela ne reaguju na inzulin na uobičajen način. To znači da se glukoza ne može učinkovito apsorbirati u stanice i nakuplja se u krvi, što može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi (hiperglikemije). Uzrok IR-a nije potpuno razjašnjen, ali faktori koji ga mogu doprinijeti uključuju genetsku predispoziciju, pretilost, nedostatak fizičke aktivnosti i nezdravu ishranu.

Posljedice inzulinske rezistencije mogu biti ozbiljne. Visok nivo šećera u krvi može oštetiti krvne žile i organe, što dovodi do dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, bolesti jetre i drugih zdravstvenih problema. IR se može dijagnosticirati testom glukoze u krvi, gdje se mjeri nivo šećera u krvi nakon određene količine glukoze uzete oralno.

Liječenje inzulinske rezistencije obično uključuje promjene u načinu života, uključujući pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i gubitak suvišne tjelesne težine. Ponekad se mogu propisati i lijekovi koji pomažu u smanjenju razine šećera u krvi i poboljšanju osjetljivosti stanica na inzulin.

Važno je naglasiti da se inzulinska rezistencija može spriječiti i kontrolirati pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću i održavanjem zdrave tjelesne težine. Redovni pregledi krvi i praćenje nivoa šećera u krvi takođe su važni kako bi se otkrile i liječile eventualne probleme na vrijeme.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!