Home » Šta je keto dijeta i kome se (ne)preporučuje
Ishrana i zdravlje

Šta je keto dijeta i kome se (ne)preporučuje

Keto dijeta, također poznata kao ketogena dijeta, je visokomasna, niskougljikohidratna dijeta koja se temelji na principu prebacivanja tijela iz stanja glikoze u stanje ketogeneze. To znači da se umjesto da tijelo koristi ugljikohidrate kao primarni izvor energije, tijelo se prebacuje na ketone koje proizvodi jetra iz masti.

Keto dijeta se obično sastoji od vrlo niskog unosa ugljikohidrata (obično manje od 50 grama dnevno), umjerene količine proteina i visokog unosa masti. Uzimajući u obzir da je unos hrane vrlo ograničen, dijeta može biti teška za održavanje.

Ova dijeta se obično preporučuje osobama koje žele izgubiti težinu ili kontrolirati dijabetes. To je zato što potiče gubitak tjelesne težine putem ketogeneze, koja pomaže u smanjenju masnoća u tijelu.

Osim toga, keto dijeta se koristi i kao terapija za epilepsiju kod djece i odraslih. Studije su pokazale da je učinkovita u smanjenju učestalosti napadaja kod osoba s epilepsijom.

Međutim, važno je naglasiti da keto dijeta nije preporučljiva za sve. Ljudi koji imaju problema s jetrom ili bubrezima, žene koje su trudne ili doje, osobe koje imaju probleme s poremećajima prehrane ili bilo koja druga medicinska stanja trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka ove dijete.

Također, može uzrokovati nuspojave poput umora, zatvora, lošeg daha, nesanice, dehidracije i smanjene tjelesne izdržljivosti. Zbog toga je važno da se dijeta provodi pod nadzorom stručnjaka i da se pravilno planira prehrana kako bi se osiguralo da tijelo dobije sve potrebne hranjive tvari.

Odluka o tome da li je keto dijeta dobra ovisi o individualnom zdravstvenom stanju i ciljevima. Ako se odlučite za keto dijetu, važno je da se pridržavate preporučenih smjernica i da se redovito savjetujete sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!