Home » Šta jesti nakon treninga za najbolje rezultate i brži oporavak
Ishrana i zdravlje

Šta jesti nakon treninga za najbolje rezultate i brži oporavak

Što jesti nakon treninga može biti ključno za brži oporavak mišića i postizanje najboljih rezultata. Kako bismo to postigli, potrebno je razumjeti kako naše tijelo funkcionira nakon vježbanja.

Tijekom treninga mišići se troše i oštećuju, a nakon treninga tijelo ih obnavlja kako bi postali jači i izdržljiviji. Hrana koju jedemo nakon treninga igra važnu ulogu u ovom procesu obnavljanja mišića.

Idealno vrijeme za obrok nakon treninga je unutar 30-60 minuta nakon završetka treninga. Ovaj period naziva se “anabolički prozor” i u tom se vremenu tijelo najbolje oporavlja i obnavlja mišiće.

Evo nekoliko preporuka za najbolju hranu nakon treninga:

Bjelančevine – Nakon treninga, potrebno je unijeti dovoljno proteina kako bismo obnovili mišiće. Opcije za izvore proteina mogu biti piletina, puretina, riba, jaja, grah ili protein prah.

Ugljikohidrati – Ugljikohidrati su također važni nakon treninga jer pomažu u obnovi glikogena u mišićima, koji se troši tijekom treninga. Idealne opcije za izvore ugljikohidrata su zobena kaša, riža, slatki krumpir ili voće.

Hidratacija – Nakon treninga važno je piti dovoljno vode kako bismo nadoknadili gubitak tekućine tijekom treninga.

Antioksidansi – Tijekom treninga naše tijelo proizvodi slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice. Antioksidansi, poput vitamina C i E, mogu pomoći u borbi protiv ovih slobodnih radikala i poboljšati oporavak.

Masti – Unos zdravih masti, poput maslinovog ulja, avokada ili orašastih plodova, također može pomoći u obnovi mišića nakon treninga.

Neki primjeri obroka koji bi mogli biti dobri izbori nakon treninga uključuju:

  • Piletina sa smeđom rižom i povrćem
  • Tuna salata s puno povrća i quinoom
  • Smoothie s protein prahom, voćem i bademovim mlijekom

Važno je napomenuti da svaka osoba ima različite prehrambene potrebe i da se može razlikovati od osobe do osobe. Potrebno je razgovarati sa stručnjakom za prehranu radi detaljnih uputa.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!