Home » Šta ne treba jesti prije spavanja?
Ishrana i zdravlje

Šta ne treba jesti prije spavanja?

Kvalitetan san od ključne je važnosti za održavanje zdravog tijela i uma. No, ponekad možemo imati problema sa spavanjem zbog hrane koju smo unijeli u tijelo prije odlaska na počinak. Zato je važno paziti što jedemo prije spavanja kako bi se izbjegli problemi sa snom.

Evo popisa namirnica koje treba izbjegavati prije spavanja:

Masna hrana je teška za probaviti i može izazvati žgaravicu, nelagodu i otežano disanje tijekom noći. Stoga, izbjegavajte masnu hranu kao što su pržena hrana, sirevi, mesni proizvodi s puno masti itd.

Kofein može ostati u tijelu i do šest sati te se stoga ne preporuča konzumirati prije spavanja. Kofein se nalazi u kavi, čaju, energetskim napicima i nekim vrstama čokolade.

Gazirana pića sadrže puno šećera i kofeina, a također mogu izazvati nadutost i nelagodu u želucu.

Alkohol – iako alkohol može izazvati pospanost, to je obmana jer alkohol zapravo pogoršava kvalitetu sna. Učinak alkohola na tijelo je da izaziva nesanicu, a također može uzrokovati noćno znojenje, noćne more i učestalo buđenje tijekom noći.

Začinjena hrana može uzrokovati žgaravicu i nelagodu u trbuhu, što otežava zaspati i dobro spavati.

Uz to, preporuča se izbjegavati obilne obroke prije spavanja jer to može uzrokovati tešku probavu i nelagodu u želucu. Umjesto toga, birajte lagane obroke poput voća, jogurta, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i povrća.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!