Home » Šta su tačno “zanoktice” i da li imaju veze sa zdravom ishranom?
Ishrana i zdravlje

Šta su tačno “zanoktice” i da li imaju veze sa zdravom ishranom?

Sigurno ste se nekad susreli s problemom “zanoktice”, bolnog i upaljenog dijela kože oko noktiju. Ovo je vrlo čest problem, pogotovo kod žena koje često koriste kozmetičke proizvode za njegu noktiju. Ali, jeste li znali da zanoktice mogu imati veze s vašom prehranom?

Šta su točno zanoktice?

Zanoktice su mali dijelovi kože koji se nalaze na krajevima noktiju. Uzrok njihove pojave može biti suhoća kože, pretjerana upotreba kozmetičkih proizvoda za nokte, kao i grickanje noktiju. U najtežim slučajevima, zanoktice mogu dovesti do infekcija, pa je važno brinuti se o njima na vrijeme.

Kako ishrana može utjecati na zanoktice?

Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tijela, a to uključuje i zdravlje kože. Nedostatak nekih hranjivih tvari može utjecati na izgled kože i noktiju, uključujući i pojavu zanoktica. Ovo su neki od ključnih nutrijenata koji mogu pomoći u održavanju zdravlja kože i noktiju:

Vitamin C: Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, koji održava kožu i nokte zdravim. Nedostatak vitamina C može dovesti do suhoće kože i noktiju, što povećava rizik od pojave zanoktica.

Vitamin E: Ovaj vitamin ima snažno antioksidativno djelovanje, štiti kožu i nokte od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nedostatak vitamina E može uzrokovati lomljenje noktiju, što povećava rizik od pojave zanoktica.

Biotin: Igra ključnu ulogu u zdravlju noktiju, kose i kože. Nedostatak biotina može uzrokovati lomljenje i krhkost noktiju, što povećava rizik od pojave zanoktica.

Željezo: Ovaj mineral igra ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, koji prenosi kisik u cijelom tijelu. Nedostatak željeza može dovesti do umora i iscrpljenosti, što može utjecati na izgled kože i noktiju.

Kako uključiti ove hranjive tvari u svoju prehranu?

Za uključivanje ovih hranjivih tvari u vašu prehranu, trebate jesti hranu bogatu tim nutrijentima. Neki od najboljih izvora ovih hranjivih tvari su:

Vitamin C: agrumi poput naranči, limuna, grejpfruta, paprika, kelj, brokula
Vitamin E: orašasti plodovi poput badema, lješnjaka, sjemenke suncokreta, maslinovo ulje
Biotin: jaja, avokado, orašasti plodovi, smeđa riža, cjelovite žitarice
Željezo: crveno meso, piletina, puretina, špinat, grah, leća
Osim toga, važno je paziti na unos tekućine i uključiti u prehranu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune i drugih plavoj ribe.

Važnost brige o zanokticama

Iako se zanoktice ne čine kao ozbiljan problem, one mogu uzrokovati nelagodu i bol, a u najtežim slučajevima mogu dovesti do infekcija. Zato je važno brinuti se o svojim noktima i koži oko njih. Redovito hidratiziranje kože, izbjegavanje pretjeranog korištenja kozmetičkih proizvoda za nokte i grickanja noktiju, te uključivanje zdravih hranjivih tvari u prehranu mogu pomoći u prevenciji pojave zanoktica.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!