Home » Supe ili čorbe kao dio zdravstvene prehrane i prirodan lijek da poboljšamo svoje zdravlje
Zdrave namirnice

Supe ili čorbe kao dio zdravstvene prehrane i prirodan lijek da poboljšamo svoje zdravlje

Supe ili čorbe su tekuća hrana koja se obično priprema kuhanjem povrća, mesa ili ribe u vodi ili temeljcu. Uz povrće, meso ili ribu, u supe ili čorbe se mogu dodati i drugi sastojci poput tjestenine, riže, leće, graha, začina i začinskog bilja. Supe ili čorbe se obično poslužuje kao predjelo ili kao glavno jelo, a ponekad se može koristiti i kao lijek za olakšavanje simptoma prehlade ili gripe. Postoje mnoge vrste supa ili čorbi koje se razlikuju u sastojcima i načinu pripreme, a neke od najpopularnijih vrsta su pileća supa, supa od povrća, supa od paradajza, supa od gljiva i sl.

Supe su odličan izvor vitamina i minerala, osobito ako se pripremaju od svježih, sezonskih sastojaka. Neke od vitamina i minerala koji se mogu naći u supama ili čorbama su:

 • Vitamin C: prisutan u mnogim vrstama povrća i voća koji se dodaju u supu, a pomaže u održavanju imunološkog sistema i potiče zacjeljivanje rana.
 • Vitamin A: prisutan u zelenom lisnatom povrću i mrkvi za zdravlje očiju, kože i sluznice.
 • Vitamin K: prisutan u zelenom lisnatom povrću, poput špinata i kelja za zdravlje kostiju i sudjeluje u zgrušavanju krvi.
 • Kalij: prisutan u paradajzu, krompiru i drugom povrću pomaže u regulaciji krvnog tlaka i održavanju ravnoteže tekućina u tijelu.
 • Željezo: prisutno u mesu i povrću pomaže u prijenosu kisika u tijelu i potiče stvaranje crvenih krvnih stanica.
 • Magnezij: prisutan u lisnatom povrću, orašastim plodovima i sjemenkama pomaže u održavanju zdravlja srca i živčanog sistema.

Supe ili čorbe su odličan način za unošenje hranjivih tvari u organizam, a istovremeno mogu imati i terapijski učinak na tijelo. Evo nekoliko primjera kako supe ili čorbe mogu biti korisne kao prirodan lijek:

 • Za jačanje imuniteta: Supa od pilećih kostiju može pomoći u jačanju imuniteta jer sadrži aminokiselinu cistein koja pomaže u stvaranju glutationa, koji je ključan za zdrav imunološki sustav.
 • Za ublažavanje upala: Supe od povrća, poput supe od paradajza, mogu pomoći u ublažavanju upala u tijelu. Paradajz je bogat antioksidansima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala.
 • Za probavne smetnje: Supe od povrća ili pileća supa mogu biti korisne kod probavnih smetnji, poput nadutosti ili proljeva. Supe su lako probavljive i mogu pomoći u smirivanju upaljenog probavnog sustava.
 • Za ublažavanje stresa: Topla supa ili čorbica može imati umirujući učinak na tijelo i pomoći u ublažavanju stresa i anksioznosti. Supa od piletine, primjerice, sadrži triptofan, aminokiselinu koja pomaže u stvaranju serotonina, hormona koji pomaže u regulaciji raspoloženja.
 • Za pomoć pri mršavljenju: Supe su odličan način za unošenje malo kalorija, a istovremeno osiguravaju osjećaj sitosti. Supe od povrća s malo tjestenine ili riže mogu biti odličan obrok za mršavljenje.

Uz to, supe ili čorbice su vrlo jednostavne za pripremu, a mogu biti vrlo ukusne i zadovoljavajuće.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!