Home » Top 7 namirnica koje smanjuju rizik od razvoja visokog krvnog tlaka
Ishrana i zdravlje

Top 7 namirnica koje smanjuju rizik od razvoja visokog krvnog tlaka

Visoki krvni tlak ili hipertenzija je ozbiljan problem koji može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Srećom, postoje namirnice koje mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja visokog krvnog tlaka. U nastavku su navedene top 7 namirnica koje su dokazano učinkovite u smanjenju rizika od hipertenzije.

Avokado – Avokado je bogat kalijem, mineralom koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Također sadrži mononezasićene masti koje pomažu u smanjenju razine LDL ili “lošeg” kolesterola.

Banane – Banane su izvrsne namirnice za regulaciju krvnog tlaka jer su bogate kalijem i vlaknima. Kalij pomaže u smanjenju razine natrija u tijelu, a vlakna pomažu u smanjenju kolesterola.

Brokula – Brokula je bogata kalijem, magnezijem i kalcijem, mineralima koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Također je bogata antioksidansima koji pomažu u zaštiti srca.

Špinat – Špinat je bogat kalijem, magnezijem i folnom kiselinom, što ga čini izvrsnom namirnicom za smanjenje rizika od hipertenzije. Također je bogat antioksidansima i vitaminom K, koji pomaže u održavanju zdravih arterija.

Tamna čokolada – Tamna čokolada je bogata flavonoidima, spojevima koji pomažu u dilataciji krvnih žila i smanjenju krvnog tlaka. Međutim, treba paziti da se ne konzumira previše zbog visokog sadržaja kalorija i šećera.

Mlijeko – Mlijeko je bogato kalcijem, magnezijem i kalijem, mineralima koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Međutim, treba paziti da se konzumira u umjerenim količinama jer sadrži zasićene masti.

Orašasti plodovi – Orašasti plodovi poput badema i oraha su bogati nezasićenim mastima i vlaknima, što ih čini izvrsnom namirnicom za smanjenje rizika od hipertenzije. Međutim, treba paziti na količinu koja se konzumira zbog visokog sadržaja kalorija.

Osim konzumiranja ovih namirnica, važno je paziti na ukupnu prehranu, izbjegavati visok unos soli i šećera te voditi zdrav način života.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!