Home » U kojim namirnicama ima najviše proteina
Ishrana i zdravlje

U kojim namirnicama ima najviše proteina

Proteini su važan nutrijent koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja ljudskog tijela. Oni se sastoje od lanca aminokiselina koje su neophodne za obnovu i rast ćelija, proizvodnju hormona i enzima te jačanje imunološkog sistema. Ukoliko želite povećati unos proteina u vašoj ishrani, važno je da znate koje namirnice su najbogatije ovim hranjivim sastojkom.

Meso i riba

Jedan od najboljih izvora proteina su meso i riba. Kuvano pileće grudi predstavlja izvanredan izvor proteina, sa čak 31 grama proteina na 100 grama porcije. Slično tome, 100 grama goveđeg mesa sadrži oko 26 grama proteina. Riba je također odličan izvor proteina, a neke od najboljih opcija su tuna, losos i skuša, sa otprilike 25 grama proteina na 100 grama porcije.

Povrće

Ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, postoje i alternative životinjskom proteinu. Mahune, leća i grašak su izvrsni izvori proteina. Na primjer, 100 grama kuhane leće sadrži oko 9 grama proteina, a ista količina skuhanih mahuna sadrži oko 8 grama proteina. Tofu je također odličan izvor proteina za vegetarijance i vegane, sa oko 8 grama proteina na 100 grama.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi također sadrže značajnu količinu proteina. Jogurt je izvrstan izvor proteina, a jedna šalica jogurta obično sadrži oko 12 grama proteina. Slično tome, čaša mlijeka sadrži oko 8 grama proteina, a 100 grama sira sadrži oko 25 grama proteina.

Osim proteina, namirnice sadrže i druge hranjive sastojke, pa je važno osigurati balansiranu ishranu koja uključuje raznovrsnu hranu.

Postoje mnoge namirnice koje su bogate proteinima i koje se mogu uključiti u raznovrsnu ishranu. Ako želite povećati unos proteina u vašoj ishrani, razmislite o dodavanju ovih namirnica u vašu prehranu kako biste osigurali dovoljno proteina za održavanje vašeg zdravlja i dobrobiti vašeg tijela.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!

Tags