Home » Uklonite pjege od sunca pomoću prirodnih preparata
Ishrana i zdravlje

Uklonite pjege od sunca pomoću prirodnih preparata

Hiperpigmentacija je stanje u kojem koža dobiva tamnije mrlje ili tamniju pigmentaciju nego što je normalno. To se obično događa kada koža proizvodi previše melanina, tvari koja daje koži njezinu boju. Hiperpigmentacija može se pojaviti kao posljedica izloženosti suncu, starenja, hormonskih promjena, upale ili ozljede kože. Postoje različite vrste hiperpigmentacije, kao što su melasma, postupalna hiperpigmentacija, hiperpigmentacija nakon ozljede kože, staračke pjege i druge.

Pjege od sunca, poznate i kao “sunčane pjege” ili “dobne pjege”, su male tamne mrlje na koži koje se najčešće pojavljuju na dijelovima tijela koji su najizloženiji suncu, poput lica, vrata, ruku i ramena. Iako pjege od sunca nisu opasne za zdravlje, mnogi ljudi žele smanjiti njihovu vidljivost iz kozmetičkih razloga. Postoje neke mjere koje se mogu poduzeti kako bi se spriječile pjege od sunca, uključujući:

  • Upotreba kreme za sunčanje- može pomoći u zaštiti kože od štetnog utjecaja sunca i smanjiti rizik od nastanka pjega.
  • Izbjegavanje sunčanja u najtoplijem dijelu dana- izbjegavati sunčanje između 10 sati ujutro i 4 sata popodne, kada je sunce najjače.
  • Nošenje zaštitne odjeće-nošenje dugih rukava, hlača i šešira može pomoći u zaštiti kože od sunca.

Evo nekoliko prirodnih lijekova koji se koriste za smanjenje sunčevih pjega:

  • Limunov sok – sadrži limunsku kiselinu koja može posvijetliti tamne mrlje na koži. Nanesite svježe iscijeđeni limunov sok izravno na pjege i ostavite da djeluje 15-20 minuta prije ispiranja toplom vodom. Važno je napomenuti da limunov sok može iritirati osjetljivu kožu, stoga ga koristite s oprezom.
  • Bijeli ocat – može pomoći u izbjeljivanju tamnih mrlja na koži. Pomiješajte bijeli ocat s jednakom količinom vode i nanesite na pjege pamučnom kuglicom. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja.
  • Aloe vera – ima umirujući učinak na kožu i može pomoći u smanjenju upale i crvenila uzrokovanog sunčevim opeklinama. Gel aloe vere možete nanijeti izravno na pjege i ostaviti da se osuši prije ispiranja vodom.
  • Ulje čajevca – ima protuupalna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i oštećenja kože uzrokovanih sunčevim zračenjem. Pomiješajte nekoliko kapi ulja čajevca s nekoliko kapi ulja kokosa i nanesite na pjege. Ostavite da djeluje 10-15 minuta prije ispiranja.

Ako već imate pjege od sunca, postoje neki tretmani koji mogu pomoći u smanjenju njihove vidljivosti, kao što su kreme za izbjeljivanje kože, retinoidi, kiseline za piling kože ili laserni tretmani. Međutim, prije korištenja ovih tretmana, bitno je konsultovati se sa stručnjakom kako bi se utvrdilo koji tretman je najbolji za vašu kožu.

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!