Home » Ulje crnog kima kao prirodan lijek za sve bolesti
Zdrave namirnice

Ulje crnog kima kao prirodan lijek za sve bolesti

Ulje crnog kima, poznato i kao ulje crnog sjemenja ili ulje Nigella sativa, dobiva se hladnim prešanjem sjemenki biljke crni kim (Nigella sativa). To je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini već tisućama godina, posebno na Bliskom istoku, u Indiji i drugim dijelovima Azije. Sadrži razne biološki aktivne tvari kao što su timokinon, omega-3 i omega-6 masne kiseline, antioksidansi i druge spojeve.

Istraživanja su pokazala da ulje crnog kima može podržati imunološki sustav i pomoći u borbi protiv infekcija.  Aktivni spojevi u ulju crnog kima pokazuju antimikrobno djelovanje, što može pomoći u suzbijanju rasta bakterija i gljivica. Ulje crnog kima se također koristi za potporu zdravlju dišnog sustava, posebno kod osoba s alergijama, astmom ili drugim respiratornim problemima. Ima hidratantna svojstva koja mogu pomoći u održavanju vlažnosti kože. Može se nanositi na suhu ili dehidriranu kožu kako bi se poboljšala njezina hidratacija.

Aktivni sastojci u ulju crnog kima, poput timokinona, imaju protuupalna svojstva.  Može biti korisno za smirivanje upalnih stanja na koži kao što su akne, ekcemi ili psorijaza. Može poticati regeneraciju kože i pomoći u zacjeljivanju manjih oštećenja kože, ožiljaka ili iritacija. Aktivni sastojak crnog kima zvan timokinon potencijalno ima pozitivno djelovanje na suzbijanje raka. Supstance u ekstraktu ćurekota jačaju imunološki sistem u borbi protiv tumorskih oboljenja.

Crni kim sadrži bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, kao i omega-2 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, kao i tiamin i niacin. Mogu se pronaći i nezasićene i zasićene masne kiseline koje se smatraju važnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!