Home » Upoznajmo zdravstvene koristi propolisa za naš organizam
Ishrana i zdravlje

Upoznajmo zdravstvene koristi propolisa za naš organizam

Propolis je smolasta tvar koju pčele skupljaju iz biljaka i koriste je za popravak i dezinfekciju svojih košnica. Sastoji se od smole, voska, eteričnih ulja i drugih tvari koje pčele prikupljaju iz biljaka. Propolis ima antibakterijska, antivirusna, antimikrobna i protuupalna svojstva, zbog čega se tradicionalno koristi kao prirodni lijek za različite zdravstvene probleme.

Propolis se koristi u različitim oblicima, uključujući kapi, sprejeve, kreme, pastile i dodatke prehrani. Mnogi ljudi koriste propolis za poboljšanje imuniteta, za borbu protiv prehlade i gripe, za liječenje rana i opekotina, te za ublažavanje upalnih stanja u tijelu.

Iako se propolis smatra prirodnim lijekom, važno je napomenuti da može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Osobe koje su alergične na pčele ili druge proizvode od pčela trebaju izbjegavati upotrebu propolisa. Također, osobe koje uzimaju određene lijekove ili imaju određene zdravstvene probleme trebaju se konzultirati sa svojim liječnikom prije korištenja propolisa kako bi izbjegli moguće komplikacije.

Propolis ima razne zdravstvene koristi, a neke od njih su:

  • Poboljšanje imunološkog sistema-prirodni imunomodulator koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema i pomoći tijelu da se bori protiv bolesti.
  • Antibakterijsko i antivirusno djelovanje-ima antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv različitih bakterija, virusa i gljivica, uključujući Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans, herpes simplex virus i mnoge druge.
  • Protuupalna svojstva-može pomoći u ublažavanju upalnih stanja u tijelu.
  • Liječenje rana i opekotina-tradicionalno se koristi za liječenje rana i opekotina, jer može pomoći u ubrzavanju procesa zacjeljivanja i smanjenju upale.
  • Zaštita od slobodnih radikala-sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
  • Poboljšanje oralnog zdravlja-može se koristiti za poboljšanje oralnog zdravlja, jer ima antibakterijska svojstva i može pomoći u sprečavanju nastanka karijesa, gingivitisa i drugih oralnih problema.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!