Home » Vještački zaslađivači: Da li su sigurna alternativa šećeru?
Ishrana i zdravlje

Vještački zaslađivači: Da li su sigurna alternativa šećeru?

Vještački zaslađivači su kemijske tvari koje se koriste kao alternativa šećeru kako bi se postigao slatki okus u hrani i piću, ali s manje ili bez kalorija. Ovi zaslađivači su često puno slađi od šećera, pa je potrebna manja količina kako bi se postigao isti slatki okus.

Vještački zaslađivači općenito smatraju se sigurnim za konzumaciju kada se koriste u preporučenim količinama. Mnoge znanstvene studije su provedene kako bi se procijenila sigurnost i utjecaj vještačkih zaslađivača na ljudsko zdravlje. Vještački zaslađivači često se koriste kao alternativa šećeru za osobe s dijabetesom jer pružaju slatki okus bez povećanja razine glukoze u krvi. Dijabetičari moraju pratiti unos ugljikohidrata i kontrolirati razinu šećera u krvi, stoga korištenje vještačkih zaslađivača može biti korisno za održavanje stabilne glukoze.

Postoje različite vrste vještačkih zaslađivača, a neki od najčešće korištenih su:

  • Aspartam: Vrlo popularan zaslađivač koji je oko 200 puta slađi od šećera. Koristi se u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući gazirana pića, žvakaće gume, slatkiše i dijetetske napitke.
  • Sukraloza: Još jedan popularan zaslađivač koji je oko 600 puta slađi od šećera. Sukraloza se ne metabolizira u tijelu i ne pridonosi kalorijama. Koristi se u raznim prehrambenim proizvodima.
  • Saharin: Dugogodišnje poznat zaslađivač koji je vrlo sladak, ali ima karakterističan okus. Obično se koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačima kako bi se ublažio njegov okus.
  • Stevija: Prirodni zaslađivač dobiven iz biljke stevije. Stevija je znatno slađa od šećera, ali ima malo ili nula kalorija. Koristi se kao zaslađivač u mnogim prehrambenim proizvodima i dijetetskim napicima.

Važno je napomenuti da su vještački zaslađivači odobreni od strane raznih regulatornih tijela, poput Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), kada se koriste u sigurnim granicama. Kao i kod bilo kojeg prehrambenog sastojka, individualna reakcija na vještačke zaslađivače može varirati. Neki ljudi mogu doživjeti gastrointestinalne smetnje ili imati osjetljivost na određene vrste zaslađivača.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!