Home » Za šta sve možemo koristiti maslinovo ulje
Zdrave namirnice

Za šta sve možemo koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedan od najviše korištenih sastojaka u mediteranskoj kuhinji, no ovaj tekući zlatni eliksir ima širok spektar primjena i van kuhinje. Navešćemo 10 primjera za šta sve možemo koristiti:

Hidratant za kožu

Maslinovo ulje je prirodni hidratant koji se lako apsorbira u kožu i pomaže u održavanju njezine vlažnosti. Utrljavanje maslinovog ulja na suhu kožu može pomoći u smanjenju svrbeža i iritacije.

Prirodni sastojak za čišćenje lica

Ovo ulje može biti učinkovit sastojak u prirodnom čišćenju lica. Njegova sposobnost uklanjanja nečistoća s kože čini ga savršenim sastojkom za pripremu vlastitih domaćih proizvoda za njegu kože.

Sredstvo za njegu kose

Maslinovo ulje je prirodni regenerator kose. Utrljavanjem ovog ulja na vlasište i kosu prije pranja, kosa će biti mekša, sjajnija i manje sklona lomljenju.

Njega noktiju

Može pomoći u jačanju i hidratiziranju noktiju i zanoktica. Utrljavanje malo ulja na nokte i zanoktice pomaže u sprječavanju pucanja i lomljenja.

Masaža

Maslinovo ulje je odlično za masažu. Njegova tekstura i svojstva čine ga idealnim za masažu mišića i ublažavanje napetosti i boli.

Sredstvo za čišćenje

Ovo ulje može biti korisno za čišćenje kućanstva, kao što su staklene površine, drveni namještaj i još mnogo toga.

Za liječenje uha

Tradicionalno se koristi u nekim dijelovima svijeta za liječenje uha. Nekoliko kapi maslinovog ulja u uho može pomoći u uklanjanju voska i ublažavanju infekcija uha.

Sredstvo za ublažavanje bolova u grlu

Uzimanje nekoliko kašičica maslinovog ulja može pomoći u ublažavanju bolova u grlu i kašlja.

Prirodni lijek za zatvor

Maslinovo ulje ima blagi laksativni učinak i može pomoći u ublažavanju zatvora.

Za zaštitu kože od sunca

Ovo kvalitetno ulje se može koristiti kao prirodni zaštitni faktor protiv sunca. Iako nije toliko učinkovit kao komercijalni proizvodi za sunčanje, maslinovo ulje može pomoći u zaštiti kože od UV zraka i održavanju zdravog sjaja kože.

Iako postoji još mnogo drugih načina za korištenje maslinovog ulja, ovi primjeri pokazuju njegovu svestranost i širok spektar primjena u svakodnevnom životu. Korištenje prirodnih sastojaka poput maslinovog ulja može biti zdravije i ekološki prihvatljivije od korištenja komercijalnih proizvoda. Ipak, prije korištenja maslinovog ulja za neku specifičnu svrhu, uvijek je preporučljivo savjetovati se s liječnikom ili stručnjakom za prirodnu medicinu kako bi se osiguralo sigurno korištenje i izbjegle potencijalne nuspojave.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!