Home » Začinite svoj život zdravljem: Kako začini mogu pomoći u prevenciji bolesti?
Zdrave namirnice

Začinite svoj život zdravljem: Kako začini mogu pomoći u prevenciji bolesti?

Začini su biljni sastojci koji se koriste za poboljšanje okusa, mirisa i boje hrane. Oni mogu biti svježi ili sušeni, mljeveni ili cijeli, te se koriste u različitim kuhinjama širom svijeta. Osim što poboljšavaju okus hrane, neki začini imaju i ljekovita svojstva te mogu imati pozitivan učinak na zdravlje. Začini imaju različite učinke na organizam, ovisno o vrsti začina i količini koja se konzumira. Neki začini imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, dok drugi mogu biti štetni ako se konzumiraju u velikim količinama.

Mnogi začini imaju antioksidativna svojstva, što znači da mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Neki začini mogu poboljšati probavu i pomoći u smanjenju nadutosti i plinova.  Međutim, neki začini mogu biti štetni ako se konzumiraju u velikim količinama. Na primjer, prevelika konzumacija čili paprike može uzrokovati iritaciju želuca i crijeva, dok prevelika količina cimeta može uzrokovati oštećenje jetre.

Kao i sa svim namirnicama, važno je konzumirati začine umjereno i prilagoditi njihovu količinu i vrstu individualnim potrebama i ukusu. Također, važno je izbjegavati začine na koje ste alergični ili za koje znate da vam izazivaju bilo kakve nuspojave.

Upoznat ćemo se sa nekim začinima i njihovim benefitima za naš organizam:

  • Cimet – koristi se za poboljšanje okusa slatkih jela, a također ima i ljekovita svojstva, posebno u smislu regulacije šećera u krvi.
  • Kurkuma – ima antiupalna svojstva i koristi se u azijskoj kuhinji za poboljšanje okusa curry jela, može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca, dijabetesa, raka i drugih bolesti.
  • Crni papar – koristi se za poboljšanje okusa mnogih jela, a također može pomoći u poboljšanju probave.
  • Đumbir – koristi se u azijskoj kuhinji i ima ljekovita svojstva, posebno u smislu smanjenja upala. Tradicionalno koristi za smanjenje mučnine i poboljšanje probave.
  • Čili paprika – koristi se za poboljšanje okusa mnogih jela i ima ljekovita svojstva, posebno u smislu smanjenja boli.
  • Origano – koristi se u talijanskoj kuhinji za poboljšanje okusa umaka i pizza, a također ima i antioksidativna svojstva.
  • Korijander – koristi se u mnogim azijskim i južnoameričkim jelima i može pomoći u poboljšanju probave.
  • Ružmarin – koristi se u mediteranskoj kuhinji za poboljšanje okusa mesa i ribe, a također ima i antioksidativna svojstva.
  • Mažuran – koristi se u francuskoj kuhinji za poboljšanje okusa juha i umaka, a također može pomoći u smanjenju upala.
  • Kim – koristi se u korejskoj kuhinji za poboljšanje okusa kimchija i drugih jela, a također ima i antioksidativna svojstva.

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!