Home » Zašto je dobar san ključan za naše zdravlje?
Zdravlje uma

Zašto je dobar san ključan za naše zdravlje?

Dobar san je važan za zdravlje i dobrobit svake osobe. Kvalitetan san omogućuje tijelu da se oporavi i obnovi, smanjuje stres i pomaže u održavanju optimalnog zdravlja i raspoloženja. Hormoni rasta koji se oslobađaju tokom sna pomažu u obnovi stanica i tkiva, čime se tijelo održava zdravim. San je važan i  za mentalno zdravlje. Nedostatak sna može dovesti do tjeskobe, depresije i iritacije. Kvalitetan san može poboljšati raspoloženje i pomoći u smanjenju stresa.

San igra važnu ulogu u konsolidaciji informacija koje smo naučili tokom dana. Tokom sna mozak obrađuje i pohranjuje informacije u dugoročnu memoriju. Dok spavamp imunološki sistem se  može  oporaviti i pripremiti za sljedeći dan. Nedostatak sna može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od infekcija.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da osigurate miran san:

  • Održavajte redovitu rutinu spavanja-pokušajte svaku noć odlaziti na spavanje i buđenje u isto vrijeme kako biste uspostavili zdrave navike spavanja.
  • Stvorite opuštajuću okolinu za spavanje-održavajte temperaturu u spavaćoj sobi ugodnom, ugasite svjetla i uklonite sve izvore buke ili drugih ometanja.
  • Izbjegavajte stimulanse prije spavanja- ne konzumirajte kofein i druge stimulanse poput alkohola i nikotina najmanje nekoliko sati prije spavanja.
  • Uspostavite rutinu opuštanja-pokušajte uspostaviti rutinu opuštajućih aktivnosti poput tople kupke ili meditacije kako biste se opustili prije spavanja.
  • Vježbajte redovito-vježbanje može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, ali pokušajte vježbati najmanje nekoliko sati prije spavanja kako biste se tijelo moglo opustiti prije odlaska na spavanje.
  • Izbjegavajte tešku hranu prije spavanja-tešku hranu i velike obroke neposredno prije spavanja kako biste spriječili probavne smetnje i ometanje sna.

 

Postoje mnogi čajevi koji se preporučuju za bolji i mirniji san. Možete sebi napraviti šoljicu čaja prije spavanja kao što su: kamilica,valerijana, melisa, lavanda i sl.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!