Home » Zašto je grah zdrava namirnica i kako ga konzumirati
Zdrave namirnice

Zašto je grah zdrava namirnica i kako ga konzumirati

Grah je vrsta mahunarki koja se već stoljećima koristi kao izvor hranjivih tvari. Ova namirnica je bogata vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, a njena konzumacija može donijeti mnoge zdravstvene prednosti. Navešćemo neke razloge zašto je grah zdrava namirnica i kako ga najbolje konzumirati.

Zdravstvene prednosti graha:

Bogat izvor proteina
Grah je odličan izvor proteina za vegetarijance i vegane, koji ne konzumiraju meso. Sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne za izgradnju mišića i održavanje zdravog tijela.

Bogat izvor vlakana
Grah je bogat vlaknima koja pomažu u regulaciji probave i sprečavaju zatvor. Vlakna također pomažu u održavanju zdravog srca i smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Bogat izvor vitamina i minerala
Veoma je bogat vitaminima B skupine, željezom, magnezijem, kalijem i fosforom. Ovi nutrijenti su ključni za održavanje zdrave krvi, srca, mozga i kostiju.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Konzumacija graha može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Grah sadrži vlakna koja pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi, što je važno za zdravlje srca.

Pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine
Niskokalorična je namirnica, što znači da ga možete jesti bez da se previše udebljate. Sadrži vlakna koja pomažu u održavanju osjećaja sitosti, što može smanjiti unos kalorija i pomoći u gubitku tjelesne težine.

Kako konzumirati grah:

Kuhani grah
Kuhani grah može se koristiti kao prilog za jela od mesa, kao sastojak u varivima ili salatama. Možete ga kuhati samostalno ili ga kupiti u konzervama. Važno je samo da ga dobro operete i prokuhate prije konzumacije.

Namaz od graha
Namaz od graha je zdrava alternativa klasičnim namazima poput majoneze i senfa. Jednostavno sameljite kuhan grah i pomiješajte s malo maslinovog ulja, soli i papra.

Umaci sa grahom
Može dodati u razne umake poput umaka od rajčice, umaka od mesa ili umaka od povrća. Grah će umaku dati bogatiju teksturu i dodatnu nutritivnu vrijednost.

Salate sa grahom
Također se može koristiti u salatama. Kombinirajte ga s drugim mahunarkama poput leće ili slanutka, te svježim povrćem poput rajčice, paprike i krastavaca. Začinite salatu s malo maslinovog ulja, octa i začina po želji.

Grah u juhama i varivima
Grah se često koristi u juhama i varivima, kao sastojak koji daje bogat okus i teksturu. Dodajte ga u juhu od povrća ili u varivo s mesom i povrćem.

Važno je napomenuti da se grah treba dobro oprati i prokuhati prije konzumacije, kako bi se smanjio rizik od trovanja hranom. Grah također može uzrokovati nadutost i probavne smetnje kod nekih ljudi, pa se preporučuje postupno uvođenje u prehranu i konzumacija u umjerenim količinama.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!