Home » Zašto je tamna čokolada zdrava?
Zdrave namirnice

Zašto je tamna čokolada zdrava?

Tamna čokolada se smatra zdravijom od mliječne čokolade i bijele čokolade zbog visokog sadržaja kakaa i niže količine dodanog šećera.

Kakao, glavni sastojak tamne čokolade, bogat je antioksidansima kao što su flavonoidi i polifenoli. Ovi antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu, što može smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes, rak i neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Također, tamna čokolada može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i povećanju razine “dobrog” kolesterola u krvi, što također može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Međutim, važno je napomenuti da tamna čokolada sadrži i kalorije i masti, pa se ne preporučuje kao dio svakodnevne prehrane u velikim količinama. Preporučena dnevna doza je oko 28 grama tamne čokolade s najmanje 70% kakaa.

Kao i kod bilo koje hrane, kvaliteta tamne čokolade igra važnu ulogu u njezinim zdravstvenim prednostima. Za najbolje rezultate, birajte tamnu čokoladu koja je organska i ima što više kakaa, a manje šećera i dodatnih sastojaka.

Ukratko, tamna čokolada je zdrava zbog visokog sadržaja antioksidansa, koji mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti. Međutim, umjereno konzumiranje je važno zbog visokog sadržaja kalorija i masti, pa birajte kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa i manje šećera.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!