Home » Zašto je važno održavati vitalnost i kako to možete postići?
Ishrana i zdravlje

Zašto je važno održavati vitalnost i kako to možete postići?

Vitalnost je pojam koji se odnosi na snagu, živahnost, energičnost i općenito dobro stanje tijela i uma. To znači da se radi o stanju visoke energije, vitalnosti i dobrog zdravlja, koje omogućava da se tijelo i um osjećaju osnaženi i spremni za svakodnevne aktivnosti. Vitalnost je važna za održavanje visoke razine funkcionalnosti tijela i uma, što uključuje tjelesnu izdržljivost, mentalnu oštrinu i emocionalnu stabilnost. Dobar način za poboljšanje vitalnosti je kroz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, dovoljno sna i smanjenje stresa, što sve zajedno može pomoći u održavanju dobrog zdravlja i vitalnosti. Hrana koja nam pomaže da poboljšamo vitalnost i koju trebamo svakodnevno konzumirati:

 • Voće i povrće – bogati su hranjivim tvarima i antioksidansima koji mogu pomoći u održavanju zdravlja tijela. Također su bogati vlaknima koja pomažu u regulaciji probave i održavanju razine energije.
 • Cjelovite žitarice – obiluju hranjivim tvarima poput vlakana, proteina i ugljikohidrata te mogu pomoći u održavanju razine energije tijekom dana.
 • Mahunarke – grah, leća, slanutak i grašak su bogati proteinima, vlaknima i vitaminima te mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca i regulaciji razine šećera u krvi.
 • Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i oraha, te sjemenke poput suncokreta, buče i lana bogati su zdravim mastima, proteinima i vlaknima, koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i mozga.
 • Masna riba – losos, skuša i tuna su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i mozga.
 • Zeleni čaj – bogat je antioksidansima i kofeinom koji mogu pomoći u poboljšanju razine energije i mentalne budnosti.
 • Voda – hidratacija je ključna za održavanje vitalnosti. Potrebno je piti dovoljno vode tijekom dana kako bi se održala ravnoteža tekućina u tijelu i regulirala razina energije.

Vitalnost osim hranom možemo poboljšati:

 • Vježbanje redovito – vježbanje može pomoći u poboljšanju cirkulacije, povećanju razine energije i poboljšanju raspoloženja.
 • San – san je ključan za obnovu tijela i uma. Potrebno je spavati najmanje 7-8 sati po noći.
 • Smanjite stres – stres može negativno utjecati na tijelo i um. Potrebno je pronaći načine za smanjenje stresa poput meditacije, joge, disanja ili drugih tehnika opuštanja.
 • Držite se aktivnim – održavanje aktivnosti, poput druženja sa prijateljima, izvođenje aktivnosti na otvorenom, čitanje knjiga, izazivanje mozga kroz igru i razne hobije mogu pomoći u održavanju tijela i uma aktivnim i vitalnim.

 

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!