Home » Zbog čega je važan vitamin D i na koji način ga treba uzimati
Ishrana i zdravlje

Zbog čega je važan vitamin D i na koji način ga treba uzimati

Vitamin D je bitan nutrijent koji je važan za zdravlje kostiju, jer pomaže tijelu apsorbirati kalcij i fosfor iz hrane. Osim toga, vitamin D ima i druge važne funkcije u tijelu, kao što su održavanje zdravog imunološkog sistema, podrška zdravoj funkciji mišića i živčanog sistema, kao i smanjenje rizika od nekih bolesti.

Postoji nekoliko načina na koji tijelo može dobiti vitamin D. Jedan od najboljih izvora je sunčeva svjetlost, jer kada koža izložena sunčevoj svjetlosti proizvodi vitamin D. Vitamin D se može sintetizirati u koži kada se izložite sunčevoj svjetlosti. UVB zrake sunca aktiviraju proizvodnju vitamina D u koži. Međutim, koliko sunca vam je potrebno za proizvodnju vitamina D ovisi o različitim čimbenicima, kao što su godišnje doba, vremenski uvjeti, doba dana, tip kože i količina izloženosti.

Preporučena izloženost sunčevoj svjetlosti za proizvodnju vitamina D varira od 10 do 30 minuta dnevno, 2 do 3 puta tjedno, uz izravnu izloženost sredini kože, poput ruku, nogu ili leđa. Međutim, treba biti oprezan da se ne izložite suncu previše dugo, jer dugotrajna izloženost suncu može uzrokovati opekline kože i druge štetne učinke, poput raka kože.

Također, vitamin D se nalazi u određenim namirnicama.

Koje to namirnice sadrže vitamin D?

  • Masna riba- losos, skuša, haringa, sardina i tuna su izvrsni izvori vitamina D.
  • Jetra-goveđa i teleća jetra sadrže velike količine vitamina D.
  • Jaja-žumanjak jajeta sadrži vitamin D.
  • Mlijeko i mliječni proizvodi-su obogaćeni vitaminom D.
  • Gljive-koje su uzgajane u ultraljubičastom svjetlu sadrže vitamin D.

Međutim, mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno vitamina D iz hrane ili sunčeve svjetlosti, posebno u zimskim mjesecima i u područjima s malo sunčeve svjetlosti. Zbog toga se preporučuje da se uzima dodatak vitamina D kako bi se osiguralo da tijelo dobije dovoljno ovog važnog nutrijenta. Preporučena dnevna doza vitamina D može varirati ovisno o dobi, zdravstvenom stanju i drugim faktorima, pa se uvijek savjetujte sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani.

Važno je napomenuti da prekomjerno uzimanje vitamina D može biti štetno za zdravlje, stoga je važno pridržavati se preporučenih doza. Simptomi predoziranja vitaminom D mogu uključivati ​​mučninu, povraćanje, slabost mišića i probleme s bubrezima.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!