Home » Zdrava ishrana u trudnoći
Ishrana i zdravlje

Zdrava ishrana u trudnoći

Trudnoća je vrijeme kada je zdrava ishrana posebno važna kako bi se osigurao zdrav razvoj bebe i održao zdravstveni status majke. Savjeti i primjeri zdrave ishrane u trudnoći:

Hranjive materije važne u trudnoći

Proteini: potrebni su za izgradnju novih tkiva i organa kod fetusa i za održavanje zdravlja majke. Primjeri zdravih izvora proteina su piletina, puretina, riba, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke.

Folna kiselina: važna je za razvoj neuralne cijevi bebe i sprječavanje oštećenja mozga i kralježnice. Dobri izvori folne kiseline su zeleno lisnato povrće, agrumi, grah, grašak i žitarice obogaćene folnom kiselinom.

Kalcij: potreban je za izgradnju kostiju i zuba bebe i za održavanje zdravlja majke. Dobri izvori kalcija uključuju mliječne proizvode, tofu, losos, zeleno lisnato povrće i bademe.

Željezo: važno je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i sprječavanje anemije kod majke i bebe. Dobre izvore željeza predstavljaju meso, riba, tamno zeleno lisnato povrće i žitarice obogaćene željezom.

Primjeri zdravih obroka u trudnoći

Doručak: integralni tost sa avokadom, jajima i povrćem; zobena kaša sa bobicama i orašastim plodovima; grčki jogurt sa voćem i sjemenkama.

Ručak: piletina sa smeđom rižom i povrćem; salata sa tunom i zelenim lisnatim povrćem; quinoa sa povrćem i piletinom.

Večera: riba sa povrćem i integralnom tjesteninom; vegetarijanski chili sa mahunarkama i integralnom rižom; pečena slatka paprika punjena quinoom i povrćem.

Međuobroci: voće sa maslacem od orašastih plodova; hummus sa svježim povrćem; jogurt sa sjemenkama i voćem.

Uz pravilnu ishranu, važno je tijekom trudnoće piti dovoljno tečnosti, najmanje osam čaša vode dnevno. Također, preporučuje se izbjegavanje nezdrave hrane poput brze hrane, slatkiša, gaziranih pića i alkohola.

Slijedeći ove savjete i primjere zdrave ishrane u trudnoći, trudnica može osigurati adekvatnu prehranu za sebe i bebu. Također, preporučuje se uzimanje prenatalnih vitamina kako bi se osigurala dovoljna količina hranjivih tvari.

Osim toga, trudnice bi trebale izbjegavati neke namirnice koje mogu biti štetne za njih ili za bebu. Na primjer, sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso i riba mogu biti izvor bakterija i parazita koji mogu izazvati infekcije, a prekomjerna konzumacija kofeina i alkohola također može biti štetna za razvoj bebe.

Svaka trudnica treba konzultirati svog liječnika ili nutricionista kako bi osigurala adekvatnu prehranu tijekom trudnoće. Oni će pružiti individualne savjete i smjernice koje odgovaraju njihovim potrebama. Međutim, pridržavanje zdrave i uravnotežene prehrane ključno je za zdrav razvoj bebe i održavanje zdravlja majke tokom trudnoće.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!