Home » Zdrava prehrana za prevenciju bolesti srca kod osoba s pretilošću
Ishrana i zdravlje

Zdrava prehrana za prevenciju bolesti srca kod osoba s pretilošću

Pretilost je jedan od najvažnijih čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Osobe s pretilošću imaju veću vjerojatnost razvoja bolesti srca i krvnih žila, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Međutim, promjena prehrambenih navika može biti vrlo učinkovita u prevenciji bolesti srca kod osoba s pretilošću.

U nastavku su navedene neke zdrave prehrambene navike koje mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod osoba s pretilošću:

  1. Smanjite unos kalorija: Prekomjerna tjelesna težina može dovesti do povećanog opterećenja srca i krvnih žila. Smanjenjem unosa kalorija kroz pravilnu prehranu i fizičku aktivnost, možete smanjiti tjelesnu težinu i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
  2. Povećajte unos povrća i voća: Povrće i voće bogato je hranjivim tvarima i vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Preporučuje se konzumacija najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno.
  3. Birajte cjelovite žitarice: Cjelovite žitarice bogate su vlaknima i hranjivim tvarima koje pomažu u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka. Umjesto bijelog kruha, riže i tjestenine, birajte integralne verzije.
  4. Povećajte unos zdravih masti: Zdrave masti, poput maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki, mogu pomoći u smanjenju kolesterola i rizika od kardiovaskularnih bolesti.
  5. Smanjite unos zasićenih i trans masti: Hrana bogata zasićenim i trans mastima, poput pržene hrane, slatkiša i brze hrane, povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Umjesto toga, birajte nemasne izvore proteina, poput piletine, puretine i mahunarki.
  6. Smanjite unos soli: Prekomjerna konzumacija soli može povećati krvni tlak, što može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pokušajte smanjiti unos soli na manje od 2,3 grama dnevno.
  7. Smanjite unos šećera: Prekomjerna konzumacija šećera može povećati rizik od razvoja pretilosti, što može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pokušajte smanjiti unos dodanog šećera u prehrani, uključujući šećer u gaziranim pićima, slatkišima i kolačima.
  8. Pijte dovoljno vode: Voda je važna za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, jer pomaže u održavanju krvnog tlaka i hidrataciji tijela. Preporučuje se unos najmanje 8 čaša vode dnevno.
  9. Smanjite unos alkohola: Prekomjerna konzumacija alkohola može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pokušajte ograničiti unos alkohola na jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.
  10. Redovito vježbajte: Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s pretilošću. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno.

Uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, važno je i redovito praćenje krvnog tlaka, kolesterola i drugih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti. Osobe s pretilošću trebaju redovito posjećivati svog liječnika i pratiti upute za prevenciju bolesti srca i krvnih žila.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!