Home » Zdravi izbori hrane za osobe koje imaju probleme s probavom laktoze
Ishrana i zdravlje

Zdravi izbori hrane za osobe koje imaju probleme s probavom laktoze

Osobe s problemima s probavom laktoze mogu osjetiti nelagodu, nadutost, bolove u trbuhu, proljev i druge simptome nakon konzumiranja hrane koja sadrži laktozu – šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima poput mlijeka, sira i jogurta. Međutim, postoje mnoge namirnice koje ne sadrže laktozu, a koje mogu biti ukusne i nutritivno vrijedne. U nastavku su neki zdravi izbori hrane za osobe s problemima s probavom laktoze.

Biljno mlijeko – Postoji mnogo različitih vrsta biljnog mlijeka poput bademovog, sojinog, kokosovog i rižinog mlijeka koje ne sadrže laktozu. Ova mlijeka su bogata hranjivim tvarima i mogu se koristiti u mnogim jelima i napicima.

Jogurt bez laktoze – Mnoge marke proizvode jogurte bez laktoze koji sadrže enzim laktozu koji pomaže u razgradnji laktoze u tijelu. Jogurt bez laktoze također može biti bogat proteinima i probioticima, koji mogu pomoći u održavanju zdrave probave.

Tvrdi sir – Tvrdi sirevi poput cheddara, parmezana i gouda obično sadrže manje laktoze od mekih sireva poput feta i sira od kozjeg mlijeka. Međutim, osobe s problemima s probavom laktoze trebale bi i dalje biti oprezne s unosom sira i pripaziti na količinu koju konzumiraju.

Meso, riba i perad – Meso, riba i perad su izvrsni izvori bjelančevina i ne sadrže laktozu. Kuhajte ih na zdrav način poput pečenja, kuhanja ili na pari.

Zobene pahuljice i kaše od žitarica – Zobene pahuljice i kaše od žitarica mogu biti ukusne i zdrave opcije za doručak ili međuobrok. Pripazite da birate opcije bez laktoze i dodanih šećera.

Voće i povrće – Voće i povrće su uvijek zdrav izbor, a neki su posebno bogati hranjivim tvarima poput vitamina C, vlakana i antioksidansa. Uključite različite vrste voća i povrća u svoju prehranu kako biste dobili različite hranjive tvari.

Bezglutenski proizvodi – Osobe s problemima s probavom laktoze često također imaju problema s probavom glutena. Stoga su bezglutenski proizvodi kao što su riža, kvinoja, heljda i slanutak.

Mlijeko i sir s malo laktoze – Ako ne želite potpuno eliminirati mliječne proizvode iz svoje prehrane, možete pokušati konzumirati one s malo laktoze. Mnoge marke proizvode mlijeko i sir s malo laktoze koji su lakše probavljivi za osobe s problemima s probavom laktoze.

Zamjenski proizvodi – Mnoge marke proizvode zamjenske proizvode koji su izrađeni bez mliječnih proizvoda i laktoze, poput kreme za kuhanje, sira i sladoleda.

Kupnja i priprema hrane – Kada kupujete hranu, pripazite na sastojke i birajte one bez laktoze. Također pripazite na hranu koja sadrži skrivene količine laktoze poput umaka, tjestenine i gotovih jela. Kada pripremate hranu kod kuće, koristite zamjenske sastojke i recepte koji ne sadrže mliječne proizvode.

Osobe s problemima s probavom laktoze mogu birati između mnogih zdravih i ukusnih opcija hrane. Birajte namirnice koje ne sadrže laktozu, poput biljnog mlijeka, jogurta bez laktoze, tvrdih sireva, mesa, ribe, peradi, zobenih pahuljica i kaša od žitarica, voća i povrća, bezglutenskih proizvoda i zamjenskih proizvoda. Pripazite na sastojke prilikom kupnje hrane i pripreme jela kod kuće kako biste izbjegli skrivene količine laktoze.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!