Home » Zeleno je zdravo: Zašto su zelene namirnice dobre za naše zdravlje?
Ishrana i zdravlje

Zeleno je zdravo: Zašto su zelene namirnice dobre za naše zdravlje?

Sigurno ste čuli da je “zeleno” ključno za zdravlje – bilo da se radi o zelenom povrću, voću ili drugim namirnicama. No, jeste li se ikad zapitali zašto su zelene namirnice toliko dobre za naše zdravlje?

Bogate su hranjivim tvarima
Zelene namirnice su često bogate hranjivim tvarima poput vitamina C, E, K i A, te folata i kalija. Na primjer, zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat i blitva, bogati su vitaminom K koji igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Osim toga, zeleno povrće je često bogato antioksidansima, poput karotenoida i flavonoida, koji štite tijelo od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

Pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava
Zelene namirnice su bogate vlaknima, koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava i sprečavaju zatvor. Vlakna također pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore i smanjuju rizik od upala crijeva.

Smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila
Konstantan unos zelenih namirnica povećava razinu zdravih tvari u krvi, a time smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila. Zeleno lisnato povrće i drugo povrće bogato antioksidansima također može smanjiti rizik od ateroskleroze, tj. nakupljanja plaka u arterijama.

Smanjuju rizik od raka
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija zelenih namirnica smanjuje rizik od raznih vrsta raka, uključujući rak dojke, pluća i debelog crijeva. Ovo se vjerojatno događa zbog visokog sadržaja antioksidanata i drugih fitonutrijenata u zelenim namirnicama.

Pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine
Zelene namirnice su često niske u kalorijama, a bogate su vlaknima i vodom, što znači da nas mogu duže držati sitima. To može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i sprečavanju prekomjerne težine i pretilosti.

Dodavanje zelenih namirnica u vašu prehranu može donijeti brojne zdravstvene prednosti. One su bogate hranjivim tvarima, vlaknima i antioksidansima koji pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava, smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila, smanjuju rizik od raka, te pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine.

Postoje mnoge zelene namirnice koje se lako mogu uvrstiti u vašu prehranu. Primjerice, zelena lisnata povrća kao što su kelj, špinat, blitva i rikola su odličan izvor vitamina K, C i A, kao i kalcija i željeza. Brokula, zelena paprika, grašak, krastavci, zelena salata, kelj pupčar, i avokado su također dobri izvori hranjivih tvari.

Pokušajte uključiti barem jednu zelenu namirnicu u svaki obrok, poput zelene salate za ručak ili kelja za večeru. Možete također napraviti zeleni smoothie s bananama i špinatom ili ukusnu juhu od brokule. S malo kreativnosti, možete uvrstiti više zelenih namirnica u vašu prehranu i uživati u njihovim zdravstvenim prednostima.

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!